Recolta de struguri ar putea scădea cu 50% față de anul trecut în sudul Republicii Moldova, din cauza ploilor

  • 24 Septembrie 14:51
Recolta de struguri ar putea scădea cu 50% față de anul trecut în sudul Republicii Moldova, din cauza ploilor

Ploile abundente din ultima perioadă au afectat viile din Republica Moldova, în special, în zona de sud, unde recolta de struguri la unele soiuri ar putea să fie în scădere cu 50 la sută față de anul trecut, după cum estimează unii fermieri. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) îndeamnă viticultorii să-și asigure recoltele în caz de calamitate pentru că ar putea să beneficieze de subvenții de la stat până la 70 la sută din pagube, transmite Radio Chișinău.

Drept urmare a ploilor abundente din ultimele săptămâni, podgoriile din Republica Moldova au suferit pierderi semnificative, în special în zona de sud. Strugurii tehnici au fost cel mai grav afectați, iar fermierii se așteaptă la o scădere a recoltei de până la 50% față de anul trecut.

Fermierul Iurie Bivol din raionul Cimișlia a explicat că precipitațiile au dus la crăparea strugurilor, aceștia fiind afectați ulterior de putregai.

Strugurii sunt afectați de ploaie, de precipitațiile abundente, care au fost în ultimele zile și au crăpat strugurii. Păi dacă sunt crăpați, sunt afectați de putregai. Ca de obicei, soiul Moldova a rezistat parțial așa, la toate încercările astea. Dar față de anul trecut vor fi struguri, cred că în jumătate”, a spus Iurie Bivol într-o intervenție pentru Radio Chișinău.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean, îndeamnă viticultorii să-și asigure recoltele în caz de calamitate pentru că ar putea să beneficieze de subvenții de la stat prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

„Calitatea vinului va fi bună, vor avea mai mult de muncit vinificatorii care vor modela aceste vinuri, dar, în linii generale, ne așteptăm la vinuri bune, în special vinurile albe, deoarece zona centru este pretabilă mai mult pentru strugurii albi, ceea ce ne permite să avem vinuri albe și spumante de calitate aici, cât de cât va fi mai bună. Au fost afectați mai mult zona de sud, unde sunt struguri roșii, dar depinde. Depinde de zonă și de regiune.

În momentul în care ei și-au asigurat roada, sunt subvențiile de 70 de procente, care, prin intermediul AIPA, sunt acoperite 70% din pagube. Plantăm mai bine un hectar de viță de vie pe sistem modern pergola, dar nu pe sistem tradițional. Sistemul Pergola înseamnă că ești asigurat din punct de vedere a acestor calamități. Ai plasă de ploaie, ai plasă antigrindină, ai irigare și cât de cât minimalizezi riscurile. Și noi susținem programele noastre de subvenționare. Iată exact cu până la 300 de mii de lei per hectar. Plantarea strugurilor de masă, spre exemplu, până la 300 de mii de lei. Pentru că, iată, acestea sunt sisteme moderne, nu sisteme tradiționale”, a subliniat Andrian Digolean. 

Schimbările climatice au un impact evident asupra agriculturii din Republica Moldova. Anul acesta a fost unul atipic, potrivit reprezentanții Ministerului Agriculturii, cu înghețuri și condiții meteorologice variate care au afectat viile.

În timp ce zona de sud a Republicii Moldova a suferit cele mai mari daune, zona centrală ar putea avea rezultate mai bune, în special pentru strugurii albi. Stresul hidric a variat, cu unele zone având umiditatea solului ridicată de până la 60%, în timp ce alte regiuni au beneficiat de condiții optime. Această diversitate afectează calitatea vinului, potrivit specialiștilor, dar se așteaptă ca vinurile albe să fie apreciate datorită condițiilor favorabile pentru această regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:4,12 m/s
Wed
20
Thu
20
Fri
21
Sat
22
Sun
20

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău