Recolta de miere este de două ori mai mică decât în 2021, iar prețurile au coborât cu 20%

  • 19 August 2022 15:06
Recolta de miere este de două ori mai mică decât în 2021, iar prețurile au coborât cu 20%

Recolta de miere ar putea fi de două ori mai mică în acest an față de anul trecut din cauza secetei, iar prețurile de achiziție sunt și ele mai mici. În aceste condiții, apicultorii așteaptă vremuri mai bune și, prin urmare, exporturile de miere stagnează.

„Nu e chiar bine în acest an. Dacă am avut o recoltă relativ bună a mierii de salcâm, din cauza secetei, nu a fost strânsă deloc mierea de tei, iar cantitatea celei de floarea-soarelui va fi și ea mult mai mică decât anul trecut”, a spus președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Ion Maxim, pentru Anticorupție.md.

El estimează că în acest an, în cel mai bun caz, va fi exportată o cantitate de 2.000 de tone de miere față de 3.700 de tone cât a fost anul trecut. Însă, deocamdată, apicultorii nu se grăbesc să își vândă mierea procesatorilor și exportatorilor din cauza prețurilor mici de achiziție.

Potrivit lui Ion Maxim, dacă în 2021 un kilogram de miere de salcâm era cumpărat de exportatori cu peste 100 de lei, acum prețul de achiziție este de 80 de lei.

În ce privește mierea de floarea-soarelui, care se recoltează în prezent, exportatorii nu vor să plătească pentru ea prețul de anul trecut de 45-47 lei per kilogram, iar apicultorii nu vor să vândă la preț mai mic, așteptând vremuri mai bune.

Președintele ANARM a mai spus că, în aceste condiții, doar unul dintre cei 12 exportatori – membri ai asociației, are contracte ferme de export, transmite anticoruptie.md.

Această situație s-a creat din cauza conjuncturii defavorabile de pe piața europeană unde există ofertă mai mare din țările mari producătorare de miere, care dictează prețul pe piață, cum ar fi cele din America Latină, China sau Ucraina. 

„În pofida războiului, Ucraina exportă masiv miere pe piața europeană la un preț mai mic decât își pot permite apicultorii noștri. Și asta din cauza că la ei există producători mari, care au stupine extinse, produc la scară industrială și pot să-și optimizeze costurile. În același timp, în Republica Moldova sunt înregistrați circa 7.000 de apicultori. Majoritatea covârșitoare au stupine mai mici de 50 sau chiar 30 de familii”, a precizat Ion Maxim.

Mierea de floarea-soarelui este achiziționată în Ucraina cu 35-40 de lei kilogramul și este cumpărată de procesatorii europeni cu 2,6 euro kilogramul (circa 51 de lei).

Președintele ANARM afirmă că albinarii moldoveni nu-și pot permite prețuri atât de mici, mai ales că s-au scumpit toate consumabilele și materaialele utilizate la întreținerea stupinelor și colectarea mierii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău