Recep Tayyip Erdogan și-ar putea anula vizita în SUA după voturile Congresului SUA împotriva Turciei

  • 04 Noiembrie 2019 20:10
Recep Tayyip Erdogan și-ar putea anula vizita în SUA după voturile Congresului SUA împotriva Turciei

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-ar putea anula vizita la Washington de săptămâna viitoare, ca protest față de voturile Camerei Reprezentanților din Congresul SUA pentru adoptarea de sancțiuni împotriva țării sale și pentru recunoașterea genocidului armenilor, au declarat luni agenției Reuters trei oficiali turci, potrivit Agerpres.

Erdogan a fost invitat în Statele Unite de președintele Donald Trump, pe 13 noiembrie, însă a declarat săptămâna trecută că voturile Camerei Reprezentanților pun sub semnul întrebării vizita.

"Aceste măsuri umbresc serios legăturile între cele două țări. Din cauza acestor decizii, vizita lui Erdogan a fost suspendată", a afirmat un oficial turc de rang înalt, care a precizat că nu s-a luat încă o decizie finală. Alte surse din Turcia susțin că Trump și Erdogan au legături puternice, în ciuda resentimentelor din Congres față de ofensiva turcă în Siria și a afirmațiilor președintelui american, considerate imprevizibile la Ankara. Chiar președintele Turciei a susținut acum trei săptămâni că nu mai reușește să țină pasul cu avalanșa de mesaje difuzate de Trump prin Twitter.

Reuters apreciază că relația între cei doi șefi de stat ar putea fi foarte importantă, având în vedere că Turcia - membră a NATO - a achiziționat sistemul de apărare antirachetă rusesc S-400, ceea ce o expune sancțiunilor, potrivit legislației americane. Partea turcă a fost exclusă deja din programul avioanelor de luptă F-35, la care participa atât ca producător, cât și ca potențial cumpărător. Ofensiva lansată pe 9 octombrie împotriva forțelor kurde din nord-estul Siriei a deschis calea către noi represalii din partea SUA.

Deși Trump a părut că aprobă operațiunea militară turcă, Casa Albă a impus ulterior, pentru scurt timp, sancțiuni împotriva Ankarei. Acestea au fost ridicate după ce Statele Unite și Turcia au ajuns la un acord privind un armistițiu și îndepărtarea luptătorilor kurzi de la frontiera Siriei.

La două săptămâni după acordul respectiv, voturile din Congresul SUA au provocat din nou Turcia. Marțea trecută, Camera Reprezentanților a adoptat o rezoluție prin care îndeamnă la ''comemorarea genocidului armean''; în urma unui consens neobișnuit între democrați și republicani, decizia a fost aprobată cu o majoritate de 405 voturi din 435. În aceeași zi, congresmenii americani au votat și în favoarea unei alte rezoluții, prin care i-au cerut președintelui Trump să impună sancțiuni și alte restricții Turciei și oficialilor turci, ca reacție la ofensiva din Siria.

Turcia recunoaște că în timpul primului război mondial și-au pierdut viața mulți armeni din Imperiul Otoman, în urma luptelor, însă contestă atât numărul ridicat de morți, cât și caracterul organizat al crimelor sau existența unui genocid. Potrivit armenilor, turcii au făcut peste un milion și jumătate de victime; Ankara susține că au fost doar 500.000 și nu ca urmare a unei campanii de exterminare în masă, ci în contextul conflictului armat.

Congresmenii "au profitat de climatul politic actual de la Washington împotriva Turciei pentru a adopta această rezoluție", a declarat o sursă apropiată președinției americane, sub rezerva anonimatului.

Trump a declarat că înțelege decizia Turciei de a se dota cu armament rusesc și l-a condamnat pe predecesorul său, Barack Obama, pentru refuzul de a vinde turcilor rachete americane Patriot. Decizia președintelui SUA de a retrage rapid militarii din Siria s-a suprapus cu planurile lui Erdogan de a trimite trupe turce peste graniță pentru a respinge miliția kurdă YPG. Cu toate acestea, Trump a amenințat luna trecută că "va șterge de pe fața pământului" economia Turciei dacă Ankara depășește limitele. Chiar în ziua în care a început ofensiva turcă, el i-a scris omologului său turc o scrisoare în care l-a avertizat că s-ar putea face vinovat de "măcelărirea a mii de oameni", încheind cu un apel direct: "Nu fi dur. Nu fi prost!".

Un oficial turc din domeniul securității a apreciat că atât scrisoarea lui Trump, cât și voturile din Camera Reprezentanților au dăunat perspectivei vizitei lui Erdogan la Washington. "Dacă atmosfera nu se schimbă, această vizită nu are rost", a apreciat el.

Reuters consideră însă că liderul de la Casa Albă rămâne cel mai mare atu pentru Ankara, în efortul de a salva relațiile bilaterale. În ciuda dificultăților, SUA și Turcia intenționează să crească volumul comerțului bilateral la 100 de miliarde de dolari anual, un nivel de patru ori mai mare decât cel actual.

Cei doi președinți "au o relație bună", a declarat o sursă a Reuters apropiată de președinția SUA, adăugând că "Președintele Trump dorește să aibă relații bune cu Turcia, în ciuda propriului sistem instituțional".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău