Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Donald Trump că nu și-a respectat angajamentul privind mutarea milițiilor kurde

  • 07 Noiembrie 2019 13:30
Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Donald Trump că nu și-a respectat angajamentul privind mutarea milițiilor kurde

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi că omologul său american, Donald Trump, nu și-a respectat angajamentul asumat prin acordul cu Turcia, privind mutarea milițiilor kurde, în contextul întâlnirii celor doi șefi de stat de săptămâna viitoare, relatează site-ul agenției Reuters, citat de mediafax.

Președintele Erdogan a lansat, în urmă cu o lună, o ofensivă împotriva kurzilor sirieni din apropierea graniței cu Turcia. Washingtonul, prin delegații trimiși, și-au asumat eliberarea regiunii din aproierea graniței turco-siriană de prezența milițiilor kurde YPG, în schimbul sistării atacurilor realizate de forțele turce. 

Liderul de la Ankara se va întâlni, la Washington, pe 13 noiembrie, cu Donald Trump pentru a discuta măsura în care acordul dintre cele două state a fost implementat. „În timp ce noi avem aceste discuții, cei care ne-au promis că trupele YPG se vor retrage de aici în 120 de ore, nu au realizat asta”, a declarat Erdogan, în cadrul unei conferințe de presă. 

Unii oficiali turci au declarat, înaintea declarației lui Erdogan, că președintele ar putea anula vizita la Washington în formă de protest față de decizia Camerei Reprezentanților de a recunoaște crimele masive realizate de armata otomană împotriva armenilor, ca fiind acte de genocid. 

Ulterior încheierii acordului dintre Ankara și Washington, Erdogan a încheiat un acord similar și cu Moscova, care prevede retragerea milițiilor YPG la o distanță mai mare de 30 de kilometri față de granița Siriei cu Turcia. Liderul turc susține că nici acest acord nu a fost respectat, urmând să poarte discuții și cu omologul său rus, Vladimir Putin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău