Recep Tayyip Erdogan ia în considerare reinstalarea a 2-3 milioane de refugiați în Siria

  • 18 Septembrie 2019 14:44
Recep Tayyip Erdogan ia în considerare reinstalarea a 2-3 milioane de refugiați în Siria

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că 2-3 milioane de refugiați sirieni care se află în Turcia sau în Europa ar putea fi reinstalați în Siria dacă "zona de securitate" pe care vrea să o creeze în nordul țării s-ar concretiza, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Am putea instala acolo, în funcție de profunzimea zonei de securitate, între 2 și 3 milioane de refugiați sirieni care se află în prezent în Turcia sau în Europa", a declarat șeful statului turc într-un discurs susținut la Ankara.

Turcia și SUA încearcă să creeze o zonă-tampon la est de Eufrat care ar separa frontiera turcă de zonele siriene controlate de o miliție kurdă, sprijinită de Washington, dar considerată ca "teroristă" de către Ankara.

Unul dintre obiectivele aceste "zone de securitate" pentru Ankara este de a putea trimite acolo o parte din cei 3,6 milioane de refugiați sirieni instalați în Turcia.

Deși trupele turce și americane au efectuat deja o primă patrulă comună în nord-estul Siriei, contururile exacte ale viitoarei zone-tampon rămân neclare.

În timpul unui summit despre Siria care a avut loc luni la Ankara în prezența președinților rus Vladimir Putin și iranian Hassan Rohani, Erdogan a evocat deja numărul de 2 milioane de refugiați ce ar putea fi instalați, adăugând că s-ar putea ajunge la peste 3 milioane dacă "zona de securitate" s-ar întinde până la Deir ez-Zor și Raqqa, mai la sud în teritoriul sirian.

El a atenționat Washingtonul miercuri, spunând că dacă "zona de securitate" nu va fi creată în următoarele două săptămâni, Turcia își va pune în aplicare "planurile operaționale". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău