Recep Tayyip Erdogan, decorat de Igor Dodon cu cea mai înaltă distincție de stat. Declarațiile celor doi oficiali

  • 17 Octombrie 2018 15:13
Recep Tayyip Erdogan, decorat de Igor Dodon cu cea mai înaltă distincție de stat. Declarațiile celor doi oficiali Balkan Insight

Președintele Igor Dodon l-a decorat cu ”Ordinul Republicii”, cea mai importantă distincție de stat, pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Ceremonia a avut loc după întrevederea celor doi la Chișinău și declarațiile pentru presă.

Potrivit textului deciziei, ordinul i-a fost acordat pentru „sprijin acordat țării noastre”. În adresările pentru presă, care nu au presupus și întrebări din partea jurnaliștilor, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova, în politica sa externă, ar trebui să ia exemplul Turciei privind modul de protejare a intereselor naționale.

Totodată, șeful statului a vorbit despre dezvoltarea relațiilor comerciale dintre cele două state și a investițiilor turce în Republica Moldova, menționând și sprijinul acordat de Ankara, în valoare totală de aproximativ 80 de milioane de dolari, inclusiv pentru reconstrucția sediului Președinției.

Nici Igor Dodon, nici președintele turc nu au făcut referire la scandalul recent legat de expulzarea a 7 angajați ai rețelei de licee Orizont. Totuși, liderul de la Ankara a amintit de presupusa tentativă de lovitură de stat de acum doi ani din țara sa, menționând că a fost condusă de o organizație teroristă care ar avea membri și în Republica Moldova.

Totodată, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că una sau două bănci turce de stat își vor deschide reprezentanțe în Republica Moldova și a acceptat solicitarea lui Igor Dodon ca în Republica Moldova să fie adusă o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău