Recensământul populației și al locuințelor va fi efectuat în anul 2024, potrivit unui proiect aprobat de Guvern

  • 15 Iunie 2022 09:32
Recensământul populației și al locuințelor va fi efectuat în anul 2024, potrivit unui proiect aprobat de Guvern

Recensământul populației și al locuințelor în Republica Moldova va fi efectuat în anul 2024, conform unui proiect de lege aprobat astăzi de către Executiv. Potrivit directorului general al Biroului Național de Statistică (BNS) Oleg Cara, bugetul estimativ pentru organizarea recensământului din 2024 ar fi de aproximativ 329 de milioane de lei.

Principalele prevederi ale proiectului țin de schimbarea modului de reglementare a recensămintelor, sub forma instituirii unor norme-cadru de reglementare, care sunt aplicabile tuturor recensămintelor viitoare. Totodată, potrivit noilor prevederi, la prima etapă va fi posibilă metoda de auto-recenzare. Acest aspect va permite eficientizarea organizării și efectuării recensămintelor, precum și reducerea resurselor administrative și bugetare pentru elaborarea, se arată în nota informativă.

Scopul recensământului este de a oferi informații de interes public despre populație și locuințe pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, pentru cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri.

Documentul a fost elaborat având în vedere angajamentele asumate de Rep. Moldova în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană care se referă la alinierea treptată a legislației naționale la acquis-ul comunitar în domeniul statisticii.

Amintim că recensământul precedent al populației și locuințelor a fost efectuat în 2014. Potrivit proiectului, în conformitate cu practicile europene, recensământul populației și locuințelor trebuie organizat o dată la 10 ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău