Recensământul național, planificat pentru primăvara anului 2024, va fi realizat pe tablete, cu aplicarea unor metode moderne de colectare a datelor despre populație și locuințe

  • 27 Octombrie 2023 13:55
Recensământul național, planificat pentru primăvara anului 2024, va fi realizat pe tablete, cu aplicarea unor metode moderne de colectare a datelor despre populație și locuințe

În premieră, recensământul național, planificat pentru primăvara anului 2024, va fi realizat pe tablete, cu aplicarea unor metode moderne de colectare a datelor despre populație și locuințe. În perioada 28 august – 10 octombrie curent, a fost desfășurat un recensământul de probă. Provocările confruntate în cadrul recensământului de probă, oportunitățile, soluțiile și măsurile necesare pentru o bună pregătire a recensământului de anul viitor, au fost discutate vineri, 27 octombrie, în cadrul unei mese rotunde cu tema:  „Recensământul de probă al populației și locuințelor: provocări și soluții”, transmite Radio Chișinău.

Recensământul de probă este o etapă importantă de pregătire a Recensământului populației și locuințelor planificat pentru anul 2024, în conformitate cu recomandările internaționale o dată la 10 ani.

Recensământul de probă a ajutat la înțelegerea mai bună a provocărilor și va permite identificarea soluțiilor pentru îmbunătățirea procesului de desfășurare a recensământului din anul viitor, a declarat Directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara în cadrul evenimentului:

Recensământul de probă s-a realizat conform termenilor prestabilite, în toate din cele 11 localități din țară. Au fost vizitate circa 22 de mii de locuințe, colectarea datelor prin interviu, utilizând tabletele în baza chestionărilor electronice. A fost posibil să fie identificate soluții pentru îmbunătățirea procesului de desfășurare a recensământului de anul viitor. Astfel, contăm pe cooperarea din partea populației și încurajăm populația să participe la recensământul propriu-zis din 2024 primind cu încredere recenzorii la casele lor”, a declarat Oleg Cara. 

UE susține acest exercițiu, iar datele colectate de autorități sunt importante pentru dezvoltarea politicilor publice, dar și pentru alocarea fondurilor, a subliniat reprezentantul Delegației UE în Rep. Moldova, Jan Demidovits-Mekelainen:

 „Datele obținute prin acest exercițiu au mai multă valoare, deoarece Republica Moldova are statutul de țară candidată la aderarea la UE. Aceste date vor fi utilizate pentru dezvoltarea și monitorizarea politicilor publice, în sănătate, educație, protecție socială, reforma administrației locale, activități de cercetare și administrative. De asemenea, datele sunt importante și pentru alocarea fondurilor bugetare  exact acolo unde trebuie. Participarea la recensământ este o datorie civică pe care o îndeplinim pentru comunitate și pentru un viitor mai bun a generațiilor viitoare”, a spus Jan Demidovits-Mekelainen.

Director general adjunct al biroului Național de Statistică, Aurelia Spătaru, a menționat abordările inovative ce vor fi folosite în recensământul care  va avea loc în anul 2024:

„Recensământul din anul 2024 va fi al treilea recensământ al populației de la declararea independenței și acest exercițiu se va încadra în runda globală 2020 a recensămintelor. Ca abordări inovative pe care le avem sunt: colectarea de date, planificăm să o facem prin interviu personal asistat de dispozitive electronice, perioada de colectare a datelor va fi mai  lungă, vom utiliza sistemul de informații geografice la etapa de pregătire a recensământului. De asemenea, am integrat în chestionare câteva întrebări cu privire la activitățile agricole casnice, pentru a ne pregăti cu pași mărunți pentru recensământul agricol ce va urma și am reușit să obținem certificate de calitate cu privire la două standarde ISO, privind securitatea informațiilor și protecția datelor cu caracter personal, pentru a asigura confidențialitatea și protecția datelor”, a punctat Aurelia Spătaru.

Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în 2014. Datele au fost prezentate peste trei ani și au arătat că R. Moldova avea circa 3 milioane de locuitori, cu aproximativ 400.000 mai puțini decât în anul 2004.        

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:4,63 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău