Recensământ cu iz penal. Procuratura a inițiat un dosar

  • 08 Iunie 2016 11:13
Recensământ cu iz penal. Procuratura a inițiat un dosar

Un milion și 800 de mii de lei din banii alocați pentru efectuarea recensământului populației și al  locuințelor din anul 2014 au fost cheltuiți în alte scopuri de către persoane publice din cadrul Biroului Național de Statistică, informează Procuratura Generală, care a inițiat o cauză penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare alocate BNS.Potrivit procurorilor,…

Un milion și 800 de mii de lei din banii alocați pentru efectuarea recensământului populației și al  locuințelor din anul 2014 au fost cheltuiți în alte scopuri de către persoane publice din cadrul Biroului Național de Statistică, informează Procuratura Generală, care a inițiat o cauză penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare alocate BNS.

Potrivit procurorilor, în perioada anilor 2013 - 2016, persoane publice din cadrul BNS au planificat și realizat o schemă infracțională pentru a-și însuși o parte din banii destinați recensământului. Din totalul cheltuielilor, 1,8 milioane lei au fost folosiți pentru schimbarea ferestrelor, paza interdepartamentală, procurarea utilajului neutilizat și stocat în depozit, reînnoirea bazei tehnice, genți, scanere, aparate de aer condiționat și alte lucruri care nu erau necesare pentru organizare recensământului, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

De asemenea, a fost favorizată o firmă, cu care au fost încheiate 5 contracte de achiziții publice în valoare totală de 9,2 milioane lei. Potrivit procurorilor, contractele au fost semnate cu grave abateri de la prevederile legale, în condiții favorizante pentru agentul economic respectiv, asigurându-se astfel posibilitatea însușirii ilegale a bunurilor.

Procurorii au inițiat o cauză penală pe numele unor persoane din conducerea BNS și a celor care gestionează firma respectivă, pentru delapidări în proporții deosebit de mari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău