Rebelii Tigray au capturat „a 8-a minune a lumii”, bisericile ortodoxe săpate în stâncă din Lalibela

  • 06 August 2021 15:12
Rebelii Tigray au capturat „a 8-a minune a lumii”, bisericile ortodoxe săpate în stâncă din Lalibela

Rebelii din regiunea etiopiană Tigray au preluat controlul joi asupra orașului Lalibela, celebru pentru bisericile sale săpate în stâncă, incluse în Patrimoniul Mondial al UNESCO și considerate ca fiind „a 8-a minune a lumii”, relatează Le Figaro și News.ro.

Un conflict armat sângeros a izbucnit în regiunea Tigray în noiembrie 2020, după ce premierul etiopian Abiy Ahmed a trimis trupe pentru a înlătura de la putere TPLF, partidul regional care a dominat mult timp politica națională.

Șeful guvernului, premiat cu Nobel pentru Pace în 2019, a justificat această intervenție drept răspuns la atacurile repetate ale acestei organizații împotriva taberelor armatei.

Dar, în ciuda promisiunii unei victorii rapide, războiul s-a prelungit, luând o nouă turnură în iunie când forțele fidele TPLF au preluat capitala Tigray, Mekele, și au obligat armata etiopiană să se retragă.

De atunci, această mișcare duce ofensive armate în regiunile vecine, la est, în Afar și la sud, în Amhara împotriva forțelor guvernamentale care au fost acuzate de raportorii internaționali de comiterea unor atrocități pe scară largă.

Soldați și milițieni s-au mobilizat în unele părți din Amhara pentru a respinge avansul rebelilor dar, potrivit mai multor locuitori din Lalibela contactați de AFP, orașul lor a căzut joi fără să opună rezistență.

Lalibela, locul unde se află biserici de secol XIII cioplite în stâncă, este considerat un sit sfânt pentru milioane de ortodocși, potrivit BBC.

Sursa: HOTNEWS.RO

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:2,06 m/s
Fri
7
Sat
11
Sun
11
Mon
7
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău