Rebelii houthi din Yemen au lansat rachete balistice spre Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită

  • 24 Ianuarie 2022 18:53
Rebelii houthi din Yemen au lansat rachete balistice spre Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită

Rebelii houthi din Yemen au lansat luni rachete balistice spre Emiratele Arabe Unite, unde au fost interceptate, și spre Arabia Saudită, unde două persoane au fost rănite, ridicând la un nou nivel atacurile împotriva celor doi adversari, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite fac parte dintr-o coaliție care intervine din 2015 în Yemenul sfâșiat de război pentru a oferi sprijin militar guvernului împotriva rebelilor houthi care sunt susținuți de Iran, principalul rival regional al regatului saudit.

Cele trei țări sunt situate în Peninsula Arabică. Yemenul se învecinează cu Arabia Saudită, iar capitala Emiratelor, Abu Dhabi, se află la aproximativ 1.500 de kilometri de Sana'a, capitala yemenită controlată de rebelii houthi.

Riadul și Abu Dhabi au condamnat luni atacurile revendicate de rebeli, lansate la interval de câteva ore.

Acestea intervin după ce vineri un raid aerian atribuit coaliției asupra unei închisori din Saada, un bastion houthi din nordul Yemenului, a ucis cel puțin 70 de persoane. Coaliția a negat orice responsabilitate pentru lovitura asupra închisorii.

Rebelii au promis să intensifice atacurile și au declarat că ar putea viza instituțiile militare și economice ale Emiratelor Arabe Unite dacă acestea își continuă "ingerința" în Yemen.

Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită solicită SUA să îi repună pe rebeli pe lista americană a organizațiilor teroriste, de pe care au fost scoși anul trecut pentru a evita complicarea activității lucrătorilor umanitari din Yemen.

Înmulțirea atacurilor houthi împotriva Emiratelor, o țară bogată din Golf care își menține reputația de oază de pace în Orientul Mijlociu, deschide o nouă pagină în războiul din Yemen, început în 2014.

În cei peste șapte ani de război, toate părțile implicate în conflict au fost acuzate de "crime de război" de către experți ONU. Învinuită de multiple "gafe", coaliția a recunoscut "erori", dar îi acuză pe rebeli că folosesc civilii ca scuturi umane.

De mai mulți ani, ONU încearcă în zadar să pună capăt acestui conflict devastator care, potrivit organizației, a ucis 377.000 de persoane și a împins o populație de 30 de milioane de locuitori în pragul foametei în Yemen, cea mai săracă țară din Peninsula Arabică.

Iranul neagă furnizarea de arme către houthi, așa cum au acuzat saudiții și americanii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău