Realizatoarea emisiunii „Interviuri matinale” de la Radio Chișinău, Victoria Cușnir, a fost premiată în cadrul Zilei Culturii Naționale
-
15 Ianuarie 17:26
Colega noastră, Victoria Cușnir, realizatoarea „Interviurilor matinale”, a fost premiată în cadrul Zilei Culturii Naționale. Ea a primit premiul „Gheorghe Cincilei”, în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media, în cadrul unei ceremonii care a avut loc astăzi, la Reședința de Stat.
„Mă întreb adesea ce rol are mass-media în ziua de astăzi, cu toate platformele de socializare, când fiecare artist are platforme suficiente pentru autopromovare. Totuși, îmi dau seama că uneori este necesar un filtru. Lumea artiștilor este vastă și diversă, atât în ceea ce privește calitatea, cât și sclipirea. Sper că ceea ce fac eu ajută, în special atunci când vine vorba de cărți.
Sunt foarte bucuroasă de scriitorii din Republica Moldova pe care i-am descoperit grație acestor emisiuni, de când am venit la Radio Chișinău. Le mulțumesc foarte mult pentru plăcerea și bucuria pe care mi-o oferă diminețile la Radio Chișinău și mai ales atunci când ascultătorii ne mulțumesc pentru aceste emisiuni”, a spus Victoria Cușnir.
Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale i-a fost acordat actorului și regizorului Anatol Durbală și actriței Vitaliei Grigoriu, în semn de înaltă apreciere a eforturilor de promovare a domeniului artei teatrale.
Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii i-a fost conferit prozatorului Iulian Ciocan, publicist și critic, în semn de înaltă apreciere pentru contribuții remarcabile la promovarea culturii naționale în străinătate, prin activitatea sa literară și angajamentul față de valorile culturale. Un premiu similar i-a fost acordat directoarei Muzeului Național al Literaturii Române din Chișinău, Maria Șleahtițchi, pentru Monografia „Generația 80”, publicată în anul 2024.
Premiul „Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii a fost oferit sopranei Diana Axentii, pentru performanțe remarcabile în domeniul muzical, dedicarea și contribuțiile semnificative la promovarea muzicii și culturii muzicale. Acest premiu i-a fost acordat și profesorului universitar Aurelia Simio, doctor la Departamentul Instrumente de Suflat, Percuție și Canto al FICSMT din cadrul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași.
Premiul „Vladimir Curbet” în domeniul dansului a fost conferit Ansamblului de dans popular „Nufărul”, pentru excelența și performanțele remarcabile în promovarea dansului popular. La fel, a fost conferit coregrafului ansamblului „Fluieraș”, Iurie Bivol.
Premiul „Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei a ajuns la managerul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, pentru aportul și contribuția semnificativă în dezvoltarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural național.
Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic a fost acordat directoarei adjuncte a Bibliotecii pentru copii „Ion Creangă”, Lilia Tcaci, precum și Ludmilei Corghenci, șefa Centrului de Formare Profesională Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării, Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial a fost conferit meșterului popular Nicolae Dron și etnografului Corinei Rezneac de la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media a ajuns și la jurnalista Doina Stimpovschi de la TRM.
Premiul „Mihail Grecu” în domeniul artelor plastice a fost conferite pictorului Iurie Platon și pictoriței Violeta Zabulica-Diordiev etc.
În cadrul galei au fost înmânate, de asemenea, mai multe distincții de stat, conferite prin decret prezidențial pentru activitate prodigioasă în domeniul culturii, contribuție substanțială la promovarea valorilor spirituale ale neamului, succese remarcabile în creație și măiestrie profesională.
„Ordinul Republicii” a fost acordat artistei plastice Elena Bontea, directorului Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Nicolae Dohotaru, și poetului Emilian Galaicu.
„Ordinul de Onoare” i-a fost conferit directoarei Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Evghenia Bejan, criticului și istoricului literar Alexandru Burlacu, scriitorului Fiodor Zanet, poeților Dumitru Crudu și Evghenii Lungu.
Medalia „Meritul Civic” a ajuns la dirijorul „Moldovan National Youth Orchestra”, Andriano Marian. Directoarea Teatrului „Alexei Mateevici”, actrița Elena Frunze-Hatman, a primit titlul onorific „Maestru în Artă”, iar „Artist Emerit” a devenit Violeta Botezatu, artistă-instrumentistă, muzicologă.
Ceremonia va culmina cu spectacolul „Numai poetul” la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.