Reacțiile Comisiei Pre-Vetting și CNA în cazul membrului CSM, Iulian Muntean

  • 21 Septembrie 2023 12:56
Reacțiile Comisiei Pre-Vetting și CNA în cazul membrului CSM, Iulian Muntean

Comisia Pre-Vetting a venit cu o reacție în cazul membrului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora acesta ar fi învinuit într-un proces penal de corupție ce datează din anul 2019, transmite MOLDPRES. Și Centrul Național Anticorupție a postat o declarație pe pagina sa de Faecbook, legat de acest caz. În cele din urmă și Iulian Muntean a declarat că: „Nu mă voi lăsa intimidat și îmi voi duce mai departe mandatul de membru CSM”, transmite Radio Chișinău.

Comisia menționează că pe tot parcursul procesului de evaluare a lui Iulian Muntean, nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat acesta.

Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților, Comisia colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv spre exemplu de la Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS). În niciuna din informațiile furnizate Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia”, a precizat Comisia Pre-Vetting.

La fel, Comisia susține că nici Iulian Muntean nu a dezvăluit nicio procedură penală intentată împotriva sa.

În declarația sa CNA, menționează că în rezultatul verificării suplimentare a candidaților non-judecători la funcția de membri în Consiliul Superior al Magistraturii, Centrul Național Anticorupție a informat imediat Comisia Pre-vetting acele date suplimentare care au devenit cunoscute în data de 19.09.2023.

În acest context, CNA a confirmat Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM ,Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv și faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, se arată în comunicatul instituției.

La rândul său, Iulian Muntean, a venit cu o reacție, menționând că: „Acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri. În perioada statului captiv, totul era posibil: să-ți facă percheziții, să te intimideze dacă nu ești de acord cu așa-numitele “reguli” ale regimului sau, de exemplu, daca refuzi să te implici în campania electorală de partea Partidului Democrat”, scrie Muntean.

Iulian Muntean susține că după alegerile din februarie 2019, nu exista nicio informație despre acest dosar (este vorba de cazul lectorilor de la ASEM, în urma căruia mai mulți angajați ai instituției au fost puși sub urmărire penală). „Și, din câte cunosc, niciun dosar (persoană) din cei 80 nu a fost trimis în judecată, nemaivorbind despre vreo condamnare”, susține acesta.

Amintim că pe 7 septembrie, Lucia Popescu și Iulian Muntean au fost numiți de către Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru un mandat de șase ani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău