Reacții și critici din partea UE după ce a fost calificată drept „inamic” de către Donald Trump

  • 16 Iulie 2018 19:39
Reacții și critici din partea UE după ce a fost calificată drept „inamic” de către Donald Trump

Europenii s-au arătat luni iritați de faptul că au fost calificați drept ''inamici'' de către Donald Trump și i-au cerut președintelui american să dea dovadă de fermitate pentru a apăra Ucraina în cursul întâlnirii sale cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Helsinki, relatează AFP și dpa, citate de AGERPRES. 

„America și Uniunea Europeană sunt cei mai buni prieteni. Cine spune că sunt inamici răspândește 'știri false''', a afirmat președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe Twitter din Beijing, unde participă la cel de-al 20-lea summit UE-China. ''Europa și China, Rusia și SUA, astăzi la Beijing și la Helsinki, au o responsabilitate, aceea de a îmbunătăți ordinea mondială, nu de a o distruge. Sper că acest mesaj va fi primit la Helsinki'', a adăugat Tusk într-o altă postare pe Twitter, precizează AFP.

''Întrebarea care trebuie pusă lui Donald Trump este 'Ce consideră el drept un prieten? ''', a declarat la rândul său șefa diplomației UE, Federica Mogherini, la începutul unei reuniuni a miniștrilor europeni de externe la Bruxelles. ''Ne este foarte clar în minte cine sunt prietenii noștri: Statele Unite, desigur. O schimbare de administrație nu înseamnă schimbarea prieteniei dintre țări și popoare'', a afirmat Mogherini, potrivit dpa, adăugând că ''UE are mulți alți prieteni în lume''.

''Se pare că toată lumea este dușmanul său. Declarațiile lui Trump trebuie tratate cu chibzuință'', a declarat la rândul său șeful diplomației franceze, Jean-Yves le Drian.

Ministrul de externe spaniol, Josep Borell, a făcut apel la moderație în reacțiile la declarațiile președintelui american. ''Cred că el vrea să vorbească despre concurența comercială cu UE și, prin urmare, termenul 'inamic' este o hiperbolă. Sper că aceasta este'', a comentat el.

Ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, a făcut apel la unitate, notează dpa. ''Președintele SUA este provocator. El încearcă să provoace o scindare în UE. Noi nu vedem totuși lucrurile așa'', a afirmat Roth, vorbind despre ''parteneriatul profund și strâns'' dintre UE și SUA. În opinia sa, UE n-ar trebui să rămână contrariată din cauza comentariilor lui Trump, ''în parte foarte agresive, neadevărate și nu deosebit de constructive''. ''Doar indignarea nu ne va ajuta. Singurul lucru care ajută este limbajul clar. Și o poziție clar unită'', a afirmat Roth, potrivit dpa.

''SUA sunt un aliat. Noi am reafirmat legătura transatlantică în cursul summitului NATO, chiar dacă avem subiecte de dezacord'', a subliniat la rândul său ministrul de externe belgian, Didier Reynders. ''Astăzi trebuie să reafirmăm sprijinul nostru față de Ucraina și Georgia, cu ocazia summitului dintre Donald Trump și Vladimir Putin și să reamintim că anexarea Crimeii, situația din estul Ucrainei și prezența militară rusă în Georgia sunt inacceptabile. Sperăm că Donald Trump va ridica aceste chestiuni la masa discuțiilor'', a spus ministrul belgian, citat de AFP.

''SUA nu înseamnă președintele Trump și Trump nu înseamnă SUA'', a opinat la rândul său ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, adăugând că popoarele din UE și SUA se consideră prietene. Șeful diplomației luxemburgheze a făcut apel la o atitudine mult mai calmă la comentariile lui Trump. El și-a exprimat speranța că ''aerul curat'' din Scoția, unde Trump și-a petrecut weekend-ul jucând golf, l-a ajutat pe președintele american să distingă mai bine între ''prieteni'' și ''dușmani'', conchide dpa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău