Reacții la Moscova după ce SUA au inclus aproape întreaga conducere a Rusiei pe lista celor susceptibili de sancțiuni

  • 30 Ianuarie 2018 13:20
Reacții la Moscova după ce SUA au inclus aproape întreaga conducere a Rusiei pe lista celor susceptibili de sancțiuni

Includerea de către Ministerul de Finanțe al SUA a aproape întregii conduceri a Rusiei pe lista cu oficiali și oameni de afaceri ruși, considerați apropiați de președintele Vladimir Putin, susceptibili de sancțiuni, vorbește practic despre o rupere a relațiilor dintre Washington și Moscova, a apreciat marți Vladimir Djabarov, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus), relatează publicația semioficială Vzgliad.

„În mod oficial, țările noastre au relații, dar includerea aproape a întregii conduceri a Rusiei pe lista celor pasibili de sancțiuni indică faptul că aceste relații se rup”, a subliniat Djabarov, calificând decizia SUA drept o „ingerință gravă” în afacerile interne ale Rusiei.

Ministerul de Finanțe american a publicat marți o listă cu 201 de persoane - 114 înalți responsabili ruși și 96 de oameni afaceri - considerate ca făcând parte din cercul președintelui Vladimir Putin și care satisfac criteriile pentru eventuale sancțiuni, ca represalii la amestecul Moscovei în ultimele alegeri prezidențiale americane.

Conform Interfax, pe listă figurează toți cei 96 cei mai bogați ruși de pe lista Forbes, a căror avere este estimată la peste 1 miliard de dolari.

„SUA încearcă să influențeze politica internă a Federației Ruse, numai că americanii obișnuiți vor deveni ostatici ai ambițiilor elitei americane'', a reacționat președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, inclus și el pe respectiva listă, conform agenției oficiale de presă TASS. Mai mult, măsurile pe care intenționează să le adopte SUA ''vor afecta multe state”, a spus el, adăugând că și medii de afaceri europene vor avea de suferit din această cauză.

„Instituirea de noi sancțiuni este o nouă încercare din partea partenerilor de peste Ocean de a influența politica internă a Rusiei, dar când vine vorba de sancțiuni, trebuie luată în considerare și influența acestora asupra cetățenilor americani”, insistă el într-un declarație postată pe site-ul oficial al Dumei de Stat.

Sancțiunile „nu au dus la o schimbare a cursului politic al Rusiei, nici la o slăbire a suveranității sale și nici la dezbinare”, a mai spus președintele Dumei, declarându-se convins că „noile sancțiuni împotriva Rusiei vor conduce la o consolidare și mai mare a societății” ruse.

Potrivit Interfax, pe lista Ministerului de Finanțe american figurează 33 de oficiali ai administrației prezidențiale de la Moscova și 22 de membri ai guvernului, în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, dar și ministrul de externe Serghei Lavrov.

„De parcă serviciile secrete americane ar fi copiat agenda telefonică a Kremlinului”, a comentat în legătură cu numele incluse pe această listă Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației. În legătură cu respectivul raport, se poate concluziona că această politică a SUA este un lucru „serios și de durată”, a remarcat Kosaciov.

În acest context, șefii a trei comisii parlamentare ruse - Andrei Makarov (Buget și Impozite), Anatoli Aksakov (Piețe financiare) și Viaceslav Nikonov (Educație și Știință) - au renunțat să mai meargă în SUA pentru a participa la „Micul Dejun cu Rugăciune”, la invitația unor aleși din Congresul american, relatează Interfax, citând sub rezerva anonimatului, deputați din Dumă.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Fri
3
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău