Reacții la decizia Curții de Apel Chișinău privind reducerea numărului de secții de votare din regiunea transnistreană. CEC a atacat decizia la CSJ

  • 09 Iulie 2021 12:30
Reacții la decizia Curții de Apel Chișinău privind reducerea numărului de secții de votare din regiunea transnistreană. CEC a atacat decizia la CSJ

Comisia Electorală Centrală a atacat la Curtea Supremă de Justiție decizia prin care a fost redus numărul de secții de votare din regiunea transnistreană de la 41 la 12. Decizia de ieri a Curții de Apel a divizat societatea și partidele politice, fiind salutată de unii și blamată de alții.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat că a atacat cu recurs la Curtea Supremă de Justiție decizia de aseară a Curții de Apel prin care în regiunea transnistreană a fost redus numărul secțiilor de votare.

„Am depus un recurs nemotivat, pentru că deocamdată nu am primit hotărârea motivată Curții de Apel. Conform legii, instanțele de judecată sunt obligate să examineze toate litigiile electorale până la ziua și ora începerii votului. Considerăm că este încă timp suficient pentru a examina acest recurs”.

Decizia de a micșora numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului a fost luată aseară de magistrați, care au admis o contestație depusă de Platforma Demnitate și Adevăr împotriva Comisiei Electorale Centrale. Liderul formațiunii, Andrei Năstase, a calificat această decizie ca pe o victorie a Platformei DA. El a adăugat că deschiderea secțiilor de votare pe teritorii necontrolate de autoritățile de la Chișinău lovește direct în democrație, în statul de drept, în oameni și în suveranitatea țării.

Reprezentanții Blocului Socialiștilor și Comuniștilor au organizat o acțiune de protest în fața Curții Supreme de Justiție, care urmează să examineze recursul Comisiei Electorale Centrale. Susținătorii socialiștilor și comuniștilor cer de la magistrați instanței să anuleze decizia prin care în regiunea transnistreană să fie deschise mai puține secții de vot.

Și vicepremierul în exercițiu pentru reintegrare Olga Cebotari a calificat această decizie drept discriminare.

Numărul secțiilor de votare în regiunea transnistreană a fost un subiect controversat încă de la începutul campaniei. Inițial, s-a propus deschiderea a 44 de secții de votare, dintre care 3 în localitățile necontrolate de autoritățile de la Chișinău. Sub presiunea societății civile, decizia a fost revizuită și deschiderea celor trei secții de la Tighina și Corjova a fost anulată.

La mai multe scrutine, observatorii și experții au semnalat cazuri de fraudare a voturilor și de încălcare a corectitudinii procesului electoral în regiunea transnistreană .

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău