Reacții din partea mai multor europarlamentari români după victoria PAS în cadrul alegerilor parlamentare anticipate

  • 12 Iulie 2021 11:33
Reacții din partea mai multor europarlamentari români după victoria PAS în cadrul alegerilor parlamentare anticipate

Mai mulți europarlamentari români au transmis mesaje după victoria PAS în cadrul alegerilor parlamentare anticipate.

Astfel, potrivit caleaeuropeana.ro, eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), co-raportor la o serie de rapoarte care au vizat schimburile comerciale dintre Republica Moldova și UE, transmite felicitări cetățenilor de peste Prut și conducerii țării pentru victoria decisivă a forțelor pro-europene și democrate din PAS la alegerile parlamentare anticipate, potrivit unui mesaj pe Facebook.

„O felicit sincer pe președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu și pe toți cetățenii moldoveni, pentru rezultatul alegerilor parlamentare care au avut loc ieri și mai ales pentru victoria PAS, un partid pro-european, care împărtășește valori comune cu PNL și Partidul Popular European. Acesta este încă un moment crucial pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova, după momentul alegerii în funcția de președinte a doamnei Maia Sandu, când cetățenii au ales să scape din ghearele forțelor rusofile care au pus stăpânire peste Parlamentul din Republica Moldova”, scrie eurodeputatul român.

Potrivit acestuia, alegând PAS și viziunea lor pro-europeană, „cetățenii au ales modernizarea și europenizarea țării în detrimentul sărăciei și a subjugării”, iar UE și România le vor fi alături pe acest drum nou. 

În același timp, europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) salută rezultatul algerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, care potrivit rezultatelor Exit Poll, partidul Maiei Sandu este câștigător.

„Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate au scris istorie în Republica Moldova obținând, ieri, o victorie zdrobitoare. Este o victorie a oamenilor de bună credință, a oamenilor corecți, a tuturor moldovenilor, care își doresc un stat european. Îi felicit pe cetățenii moldoveni și apreciez maturitatea și hotărârea lor, curajul de a face schimbarea în bine. Este o victorie mare. Acum, pentru prima dată în istoria democratică, avem un partid pro-european care câștigă alegerile la un scor ce îi permite să aibă majoritatea în Parlament”, a scris acesta într-un mesaj pe pagina de Facebook, potrivit aceleiași surse

De asemenea, acesta susține că România și UE vor rămâne pe mai departe angajate în susținerea parcursului european al Republicii Moldova: „Vom oferi tot ajutorul necesar pentru ca noul guvern, alături de președintele statului, să facă reformele atât de necesare, pentru ca Republica Moldova să poată fie, cu adevărat, un stat modern, cu instituții puternice, în care să primeze domnia legii, iar cetățenii săi să aibă un nivel de trai din ce în ce mai ridicat.”

Caleaeuropeana.ro mai scrie că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris istorie prin faptul că formațiunea sa politică – Partidul Acțiune și Solidaritate – a câștigat alegerile parlamentare de peste Prut cu o majoritate de peste 50%, a afirmat duminică seară Dacian Cioloș, președintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European.

“Am fost, în această seară, martorii unei confruntări importante și dificile, din care a ieșit învingătoare o femeie de un curaj extraordinar: Maia Sandu a scris încă o dată istorie și simt că a repeta acest adevăr devine prea puțin pentru ceea ce a reușit ea în doar câțiva ani. Rezultatul alegerilor anticipate de la Chișinău îi dă din nou dreptate. Dar dincolo de felicitările pe care le merită pe deplin, trebuie să recunoaștem și să admirăm speranța uriașă pe care au investit-o cetățenii Republicii Moldova în crezul politic al Maiei Sandu. E important să recunoaștem că fără speranța și încrederea cetățenilor un om politic nu există, nu este relevant, indiferent de programul pe care îl propune. Or, Maia Sandu a primit în mai puțin de un an două mandate care pot și vor rescrie istoria Republicii Moldova“, a scris Cioloș, pe Facebook.

El a indicat că abia așteaptă prestația celor care vor fi nominalizați în noul guvern de către Parlamentul abia votat.

“Ani în șir am asistat la discuții și negocieri care începeau cu speranțe și se terminau cu explicații pentru reformele niciodată terminate. E drept că nu va fi ușor, dar există foarte mult sprijin în Uniunea Europeană, în România și în grupurile politice din Parlamentul European care ar fi păcat să se irosească. Votul de astăzi ne dă o speranță uriașă că Republica Moldova poate fi un exemplu de succes pentru Estul Europei. Felicitări, Maia Sandu! Felicitări tuturor moldovenilor, oriunde se află ei în Europa sau în lume!”, a conchis Dacian Cioloș.

Și eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe) a declarat duminică că moldovenii, în frunte cu Maia Sandu, sunt pe cale să facă istorie și să pună ferm Republica Moldova pe direcția occidentală după 30 de ani de ezitări între Est și Vest, a afirmat duminică

„Moldova se îndreaptă către o majoritate proeuropeană absolută”, a scris deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintelui Maia Sandu, a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secțiile de votare

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău