Reacție a MAEIE de la Chișinău la declarațiile MAE al Rusiei, cu citat din Tolstoi: „Fericit e acela care e fericit acasă”

  • 11 Decembrie 2022 13:17
Reacție a MAEIE de la Chișinău la declarațiile MAE al Rusiei, cu citat din Tolstoi: „Fericit e acela care e fericit acasă”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție la declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de externe rus, Maria Zaharova, precum că noul Cod electoral al Rep. Moldova ar încălca drepturile populației de limba rusă, transmite Radio Chișinău.

Într-un comentariu pe Facebook, purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, scrie că potrivit noii legi, buletinele de vot la alegeri vor fi tipărite într-o singură limbă, în limba română. Actul legislativ prevede, însă, posibilitatea tipăririi buletinor în limbile minorităților în cazul în care există solicitări. Coeziunea după model european, înseamnă acces tuturor minorităților și nicidecum favorizarea uneia, spune Daniel Vodă:

E o decizie internă a țării noastre bazată pe un proces de consultări, inclusiv cu organizațiile internaționale. (...) la fel cum la toate alegerile din Moldova (recunoscute de observatori internaționali ca libere și corecte), Moldova își menține standardele înalte de organizare a scrutinelor electorale pentru că ținem la democrație. Sper că ambasada rusă la Chișinău, care și ea a monitorizat alegerile anterioare, a informat Moscova despre faptul că oricine are nevoie de asistență și ajutor în exercitarea dreptului democratic - îl primește profesionist și eficient”, afirmă Daniel Vodă.

Acesta a postat pe aceeași rețea socială și un fragment în limba rusă în care a ”înțepat-o” pe reprezentanta MAE rus afirmând că spre deosebire de ruși, noi stăm bine la capitolul democrație:

Так Толстой же сказал: «Счастлив тот, кто счастлив у себя дома». У нас всё в порядке с демократией, в отличии от #вас. Давайте не будем создавать видимость заботы” (În traducere: ”Parcă Tolstoi a spus: ”Fericit e acela care e fericit acasă. Noi stăm bine la capitolul democrație,  spre deosebire de voi”.

Totodată, purtătorul de cuvânt al externelor de la Chișinău a criticat afirmațiile Mariei Zaharova făcute în privința președintei Maia Sandu, amintindu-i reprezentantei Moscovei că în diplomație calificativele sunt inacceptabile la adresa liderului unei țări:

Vreau să reamintesc purtătoarei de cuvânt a MAE rus că în diplomație există etică profesională după care ne conducem or calificativele absolut inacceptabile în adresa liderului unei țări, aleasă de poporul său este o lipsă de respect nu doar față de lidera noastră dar și față de fiecare cetățean pe care îl reprezintă. De asemenea, invit echipa doamnei Zaharova să citească cu atenție și să privească mesajele publice ale șefei statului, difuzate inclusiv în limba rusă (!). Din primele zile ale războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, am făcut apel la unitate, și să nu permitem discursului de ură sau să acceptăm cineva să ne dezbine”, scrie Daniel Vodă.

La fel, comentariul MAEIE a vizat și cetățenia română a moldovenilor care este în ultima perioadă o temă de interes pentru oficialii ruși.

Nu voi obosi să reamintesc că pluralitatea de cetățenii în Moldova este garantată de lege. Sute de mii de moldoveni, inclusiv vorbitori nativi de limba rusă și-au REDOBÂNDIT cetățenia română sau dețin cetățenia americană, ucraineană, italiană, irlandeză, rusă, bulgară, estoniană sau a oricare altei țări. Ne iubim la fel de mult pământul, țara, identitatea, graiul, democrația, libertatea și pacea indiferent de limba pe care o vorbim acasă” , a scris Daniel Vodă pe Facebook.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău