Reacția Valentinei Buliga la flashmob-ul ACUM: „E josnic să lovești o femeie”

  • 05 Septembrie 2018 12:47
Reacția Valentinei Buliga la flashmob-ul ACUM: „E josnic să lovești o femeie”

Mișcarea de Rezistență ACUM a organizat în această dimineață un flashmob în fața Parlamentului pentru a cere demisia ex-ministrului Valentina Buliga, actualmente deputată PD. Participanții la acțiune au cerut și tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO în cazul pensionarului de la Glodeni. 

Participanții la flashmob au cerut inițierea unei anchete pentru a trage la răspundere toți funcționarii, care au fost implicați în cazul pensionarului Mihai Dogotari, internat într-un spital de psihiatrie, după ce a lovit-o, acum patru ani, pe ex-ministrul Familiei și Protecției Sociale, Valentina Buliga. Unul din liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco

Este un caz clasic când un cetățean este lipsit de drepturi, când este în contact cu un om al regimului. Este un caz care amintește despre atrocitățile din perioada Uniunii Sovietice, atunci când atentezi la confortul unui om al regimului, ești băgat la pușcărie sau la spitalul de psihiatrie. Cel mai important e că politicienii trebuie să înțeleagă că sunt egali în fața legii cu ceilalți cetățeni. Noi nu agreăm un comportament agresiv, dar nu poți băga pentru o palmă la psihiatrie.

Participanții la acțiune au cerut ca cele aproape opt mii de euro pe care Guvernul trebuie să le plătească drept despăgubire lui Mihai Dogotari să fie restituiți din partea celor culpabili, și nu din bugetul de stat.

La flashmob a participat și președintele Uniunii Pensionarilor, Victor Leancă. Acesta a deplâns starea pensionarilor din R. Moldova.

„Nu am venit să cerem ceva de la acești parlamentari. Am venit să amintim de momentele când se încalcă legile și drepturile omului. Oamenii de vârsta a treia sunt obijduiți de sus și până jos.”

Fostul ministru a Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Valentina Buliga, în prezent deputată PD, a declarat pentru Radio Chișinău că regretă faptul că această situație este folosită în scopuri politice.

„Nu e bine și chiar e josnic să lovești o femeie, indiferent cine ar fi ea. Pentru cei care cer demisia, spun că nu Valentina Buliga s-a ocupat de investigații și de proceduri de demonstrare a acestui caz de violență asupra unei femei, s-au ocupat autoritățile abilitate cu această misiune, conform legislației în vigoare. Regret că cineva încearcă să folosească această situație într-o concurență politică. Eu l-am iertat pe domnul Dogotari, Dumnezeu cu el și mai mult nu am nimic de spus la acest caz.”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 7.680 de euro despăgubiri lui Mihai Dogotari, internat forțat în Spitalul de Psihiatrie în 2014 după ce a lovit-o pe Valentina Buliga. Incidentul a avut loc la o întâlnire a ministrului cu locuitorii raionului Glodeni, iar pensionarul a reacționat în asemenea mod după ce Valentina Buliga i-a răspuns ironic atunci când acesta s-a plâns că i s-ar fi calculat incorect pensia.

CtEDO a obligat Statul Republica Moldova să-i achite reclamantului 6 mii de euro în calitate de prejudicii morale și 1.680 de euro – costuri și cheltuieli, pentru că i-a fost încălcat dreptul la libertate și la siguranță. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău