Reacția UE la ideea lui Igor Dodon privind creditarea statului din contul rezervelor BNM

  • 12 Aprilie 20:49
Reacția UE la ideea lui Igor Dodon privind creditarea statului din contul rezervelor BNM

Intervenția statului în rezervele valutare ale Băncii Naționale, așa cum a sugerat liderul socialiștilor, ar constitui un atac asupra independenței băncii centrale. Mai mult, o asemenea măsură nu ar aduce soluții, dimpotrivă. Despre aceasta a vorbit Excelența Sa Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.

Ambasadorul a declarat că Republica Moldova poate obține bani din alte surse, precum Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, însă acești bani sunt condiționați de voință politică și reforme.

„Ar fi un atac la independența BNM, pentru că idei care sunt de fapt populiste, el nu ar aduce soluții, ci chiar mai multe probleme sau repetarea problemelor din trecut. Pe de altă parte, este disponibilă finanțare care ar fi în R. Moldova, când vor fi îndeplinite de exemplu condițiile pentru tranșa a doua. A fost în trecut un efort pentru un nou program cu FMI, eu nu pot să vorbesc pentru această instituție, dar cred că și acolo a fost perspectivă care nu s-a realizat.  Republica Moldova trebuie să folosească aceste surse standard, care nu numai că nu aduc daună,  dar pot fi cele care să ajute economia și oamenii”, a declarat Peter Michalko.

Amintim că anterior, fostul președinte al Republicii Moldova a sugerat că Parlamentul poate lua bani din rezervele BNM, inclusiv sub formă de împrumut, pentru a ajuta cetățenii și sectorul economic în perioada pandemiei. Ideea a fost aspru criticată atât de experți, cât și de BNM.
 
Sursa: TVRMOLDOVA.MD
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
16
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 12 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6340 0.1218
USD 17.7903 -0.0289
RON 4.3910 0.0241
UAH 0.6431 0.0011
RUB 0.2405 0.0001
Arhivă Radio Chișinău