Reacția UE după ce Belarus a renunțat la statutul de țară non-nucleară

  • 28 Februarie 2022 13:34
Reacția UE după ce Belarus a renunțat la statutul de țară non-nucleară

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, condamnă procesul nedemocratic de modificare a Constituției din Belarus, care prevede inclusiv renunțarea la statutul de țară neutră și non-nucleară.

„Eliminarea referirii din articolul 18 la statutul non-nuclear al Belarusului este un alt element îngrijorător. UE condamnă cu fermitate implicarea Belarusului în agresiunea în curs de desfășurare împotriva Ucrainei în cei mai fermi termeni posibili și îi vom viza pe cei din Belarus care colaborează cu agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei”, a transmis Josep Borrell, potrivit comunicatului oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Anunțul privind rezultatul referendumului a fost difuzat de agențiile de presă ruse, care citează Comisia electorală centrală din Belarus. Conform acesteia, 65,2% dintre participanții la vot au votat în favoarea modificării Constituției. Rezultatul nu reprezintă nicio surpriză, având în vedere controlul strict asupra țării deținut de regimul președintelui Aleksandr Lukașenko.

„Acestea nu sunt condiții pentru un proces democratic de revizuire constituțională. În plus, am asistat la fraude masive în timpul alegerilor prezidențiale trecute și nimic nu indică îmbunătățiri în sistemul electoral”, a mai transmis Înaltult Reprezentant.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău