Reacția Sindicatelor la recomandarea CNESP ca personalul nevaccinat din instituțiile educaționale să prezinte, din surse proprii, odată la 14 zile, un test negativ Covid

  • 24 August 2021 11:11
Reacția Sindicatelor la recomandarea CNESP ca personalul nevaccinat din instituțiile educaționale să prezinte, din surse proprii, odată la 14 zile, un test negativ Covid

Federația Sindicală a Educației și Științei ata venit cu o reacție în legătură cu declarațiile de presă ale ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, de după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) din 23 august, în cadrul căreia s-a referit asupra recomandării ca personalul nevaccinat din instituțiile educaționale să efectueze și prezinte, din surse proprii, odată la 14 zile, un test negativ Covid.

Astfel, Sindicatele atrag atenția asupra urmăroarelor: 
 
- Toți pedagogii achită lunar asigurarea medicală (9% din salariu), fapt care le permite să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR.
- Există o categorie de persoane care manifestă reacții adverse la vaccinare și/sau care au contraindicații medicale. În cazul lor sintagma ”din bani proprii” sună ca un abuz.
- Imunizarea populației e un lucru necesar pentru a depăși criza pandemică, dar important este să se respecte principiul benevol al vaccinării, să se evite orice tip de abuz sau intimidare.
- Încercarea autorităților de orice nivel de a ”lega” procesul de vaccinare cu îngrădirea Drepturilor Constituținale la Muncă, la Sănătate și la Viață reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești.
 
„În adresa Federației Sindicale a Educației și Științei vin sute de mesaje în care cadrele didactice, angajații din sistemul educațional își exprimă nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele covid.
Federația Sindicală a Educației și Științei, reieșind din obligațiile statutare de a proteja drepturile și libertățile membrilor de sindicat, vine cu un apel către decidenții din Guvern, către dna Ministru al Sănătății Ala Nemerenco să facă unele precizări la recmandările enunțate la 23 august 2021 și să evite caracterul imperativ al acestora, or, insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite. Federația Sindicală a Educației și Științei va consulta opinia colectivelor pedagogice, după care, la necesitate, va veni și cu o reacție oficială”, se arată în comunicatul Sindicatelor în educație. 
 
Comisia Națională de Sănătate Publică recomandă vaccinarea a cel puțin 95 la sută din personalul angajat în instituțiile de învățământ - cadrele didactice, nedidactice și cele auxiliare, până la data de 1 octombrie. Personalul nevaccinat va prezenta, o dată la 14 zile, un test la Covid-19, efectuat din banii proprii. Profesorii vaccinați cor prezenta certificatul de vaccinare.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,63
Cer fragmentat
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău