Reacția Rusiei la adresa NATO în problema Transnistriei

  • 04 Decembrie 2020 13:18
Reacția Rusiei la adresa NATO în problema Transnistriei

Rusia reacționează la declarațiile recente ale secretarului general al NATO, Jans Stoltenberg, care a acuzat Moscova că încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova prin menținerea trupelor sale în Transnistria. „Trupele pacificatoare rusești se află în regiunea transnistreană în mod legal”, susține MAE rusesc.

„Am crezut că NATO are surse sigure și credibile de informații în vecinătatea alianței, așa cum a spus Stoltenberg, și că aceste surse i-ar putea spune despre acordurile ruso-moldovene relevante în acest sens”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, informează UniMedia, potrivit DIGI24.ro

„Staționarea contingentului militar rus, care face parte din forțele comune de menținere a păcii desfășurate acolo și asigură protecția depozitelor din satul Cobasna, se realizează legal. Timp de 28 de ani de prezență a operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru, aceasta și-a dovedit eficacitatea, asigurând în mod fiabil pacea și stabilitatea în regiune", a mai spus Zaharova.

După cum a subliniat Zaharova, Rusia se angajează să îndeplinească cu strictețe de către contingentul său militar mandatul și sarcinile operațiunii de menținere a păcii: „Plecăm de la premisa că acest subiect se află în planul relațiilor bilaterale ruso-moldovenești”.

„Aș dori să-l sfătuiesc pe secretarul general NATO să aibă grijă de membrii săi, în primul rând de Statele Unite și de prezența ilegală a acestora, de exemplu, în Siria", a adăugat ea.

Aliații NATO au anunțat că susțin cu fermitate integritatea teritorială și independența Republicii Moldova, într-o conferință de presă la finalul primei zile a reuniunii miniștrilor de externe din țările membre NATO la Bruxelles.

„Vedem cum Rusia a desfășurat trupe prin încălcarea dorințelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe rusești în regiuni din Georgia și, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în stânga Nistrului”, a declarat șeful NATO.

„Și această încălcare a integrității teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internațional și integritatea teritorială a țărilor, inclusiv a Moldovei”, a subliniat Stoltenberg.

Declarațiile secretarului general al NATO vin după atacurile concertate ale Kremlinului din ultimele zile împotriva președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a afirmat că Rusia trebuie să-și retragă trupele Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
8
Fri
9
Sat
1
Sun
2
Mon
4

Curs oficial BNM 03 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0773 0.0331
USD 17.5169 0.0420
RON 4.3227 0.0056
UAH 0.6272 0.0034
RUB 0.2376 0.0019
Arhivă Radio Chișinău