Reacția proprietarului hangarului cu elicoptere de la Criuleni

  • 02 Iulie 2020 10:08
Reacția proprietarului hangarului cu elicoptere de la Criuleni

Omul de afaceri Iurii Ceban, care se declară proprietarul hangarului din raionul Criuleni, afirmă că, de fapt, un grup de entuziaști a efectuat teste tehnice la machete, și nu este vorba despre elicoptere, cum le-au numit oamenii legii în comunicate de presă. Bărbatul spune că anume lui îi aparțin brevetele pentru diverse soluții tehnice la modelele de fuzelaj, care au fost percepute de către forțele de ordine drept elicoptere. Machetele au fost asamblate de la zero, cu implicații financiare minime, afirmă omul de afaceri.

„Aș spune chiar „mulțumesc” pentru publicitatea pentru viitoarele aparate de zbor. Dar, cu o astfel de atitudine din partea statului față de invenții și testarea soluțiilor tehnice, apar deja îndoieli. După ce, pe 30 iunie, oameni în uniformă practic ne-au „curățat” hangarul, apar dubii că în Moldova este posibil nu doar să produci, dar chiar și să inventezi ceva, astfel încât să nu fii supus presiunilor din partea organelor de forță”, menționează Iurii Ceban într-o scrisoare deschisă, citată de IPN.

Potrivit antreprenorului, orice inginer-constructor calificat poate confirma faptul că orice machetă, numită de procurori elicopter, ca să poată zbura în siguranță sau în general ca să fie achiziționată de cineva, are nevoie de testări tehnice îndelungate și de proceduri de certificare care durează ani. „De la dezvoltarea soluțiilor tehnice, ceea ce facem noi, până la producerea în serie, este o cale lungă pentru certificarea și obținerea a numeroase licențe locale și internaționale, precum și acte permisive”. Omul de afaceeri susține că nu poți numi clandestin un angar cu o înălțime mai mare de zece metri, amplasat într-un loc vizibil în satul Răculești și despre care cunosc localnicii.

„Declar că ne-am gândit să atragem pe viitor investiții pentru a lansa producție, adică asamblarea completă în Moldova a unor elicoptere pentru aviația civilă mică. Dar acest lucru nu se face atât de ușor, așa cum își imaginează procurorii în comunicatele lor de presă. Cu astfel de campanii, procuorii pot speria orice investitor. Încă nu cunosc motivele pentru care cineva a decis să reducă la zero ideea viitoarei producții de elicoptere în Moldova”, precizează Iurii Ceban.

Omul de afaceri susține că în hangar munceau prieteni ai familiei și rude. După vizita mascaților, unii au fost reținuți și plasați în izolator.

Iurii Ceban mai spune că sunt suspectați de introducerea/scoatere prin contrbanadă a unor piese pentru elicoptere. Or, afirmă antreprenorul, acestea au fost procurate de pe piața internă.


 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău