Reacția Procuraturii Anticorupție cu privire la proiectul de lege pentru delimitarea competențelor PA și CNA la investigarea cauzelor de corupție la nivel înalt

  • 07 Aprilie 2023 10:38
Reacția Procuraturii Anticorupție cu privire la proiectul de lege pentru delimitarea competențelor PA și CNA la investigarea cauzelor de corupție la nivel înalt

Proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală al Republicii Moldova nr.122/2003 (delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție la investigarea cauzelor de corupție la nivel înalt, nr. 123/MJ/2023), a fost votat în prima lectură și urmează să fie aprobat în scurt timp, anunță instituția.

Procuratura Anticorupție consideră că adoptarea proiectului în versiunea aprobată în prima lectură nu ar asigura realizarea scopului proiectului.  De altfel, prin majorarea substanțială a numărului de subiecți și micșorarea valorii prejudiciului în cazul infracțiunilor date în competența CNA, proiectul de lege adoptat la moment ar avea un efect invers decât scopul urmărit, fapt ce ar duce la majorarea substanțială a numărului de cauze penale din gestiunea CNA și a PA.

Procuratura Anticorupție consideră imperativ a se reveni la versiunea anterioară trimisă spre avizare (atașată mai jos), care, drept rezultat ar genera o reducere de circa 23% din volumul total de cauze penale în gestiunea PA sau de circa 40% din numărul cauzelor aflate la urmărirea penală.

La moment, PA are în gestiune peste 1100 cauze, inclusiv aproximativ 600 care se află în faza de urmărire penală și 500 care se află în faza de judecată.  Procurorii PA au responsabilitatea să conducă urmărirea penală în cauzele aflate în exercitarea organului de urmărire penală al CNA (aproximativ 350 de cauze), să exercite nemijlocit urmărirea penală în cauzele date în competența PA (aproximativ 250) și să susțină acuzarea în instanța de judecată în toate dosarele de corupție și conexe (aproximativ 500 cauze pe întregul teritoriul RM). 

În PA activează 52 procurori, dintre care 20% sunt procurori delegați din alte procuraturi.

Procurorii sunt responsabili să verifice soluțiile de pornire sauneîncepere a urmăririi penale, să întocmească demersuri privind autorizarea perchezițiilor și măsurilor speciale de investigație, pentru aplicarea sechestrelor, întocmesc comisii rogatorii către alte țari, aplică sau solicită aplicarea ori prelungirea măsurilor preventive.  Ei sunt cei care întocmesc actele procedurale din dosar, învinuirea și rechizitoriul, ei susțin acuzarea în instanța de judecată. 

Suntem conștienți de critica din partea cetățenilor, experților din țară și din străinătate, partenerilor de dezvoltare, inclusiv a reprezentanților structurilor Uniunii Europene, precum și a altor persoane că, de prea mult timp, autoritățile din Republica Moldova, responsabile de combaterea corupției și aplicarea legii, investighează, trimit în judecată și condamnă doar infractori de nivel mic. 

Pentru anul 2022, din 147 persoane condamnate în cazurile în care acuzarea de stat a fost susținută de PA, doar 12% au fost condamnați la pedeapsă cu închisoare cu executare.  Aceasta reflectă faptul că dosarele care ajung pe masa judecătorilor sunt, în mare parte, pentru infracțiuni mai puțin grave, unde legea permite suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoare.

Dacă ne dorim rezultate bune în dosare de rezonanță, atunci resursele limitate ale procurorilor PA și ofițerilor CNA trebuie să fie aplicate pentru combaterea corupției la nivel înalt și corupției sistemice. 

Versiunea legii trimisă spre avizare în februarie 2023, atașată mai jos, a ajuns la o formulare care ar duce la realizarea scopului pe care ni-l propunem și care este și o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană și un angajament față de Fondul Monetar Internațional. 

Ne dorim ca Parlamentul să voteze un proiect de lege care să sprijine Procuratura Anticorupție să lupte cu marea corupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău