REACȚIA partidelor parlamentare la inițiativa lui Igor Dodon privind sistemul electoral mixt

  • 18 Aprilie 2017 16:13
REACȚIA partidelor parlamentare la inițiativa lui Igor Dodon privind sistemul electoral mixt

Partidul Comuniștilor nu va susține inițiativa lui Igor Dodon privind modificarea actualului sistem electoral cu unul mixt.

Contactată de portalul Tribuna, secretarul general al PCRM, Elena Bodnarenco, a declarat că „se pare că, socialiștii au înțelegere cu democrații și ies cu inițiativa comună – votul mixt”. „În condițiile statului capturat, rezultatele alegerilor prin sistemul electoral mixt sunt, practic, egale cu rezultatele alegerilor prin sistemul electoral uninominal”, a declarat reprezentanta PCRM.

Potrivit Elenei Bodnarenco, PCRM încă nu are o decizie politică, însă, cel mai probabil, nu va participa nici la dezbaterile privind sistemul mixt, precum nu a luat parte nici la cele privind votul uninominal.

Inițiativa lui Igor Dodon este criticată și de PLDM. Șeful fracțiunii parlamentare a PLDM Tudor Deliu a declarat pentru Tribuna că astfel se va ajunge la ceea ce și-au dorit și cei care au lansat uninominalul – sistemul mixt. El a precizat că PLDM a susținut anterior sistemul mixt dar atunci era altă situație în țară.

Și Partidul Liberal nu agreează intenția de schimbare a sistemului electoral. Deputatul PL Lilian Carp scrie pe blogul său că s-a întâmplat exact cum s-a anticipat. ”Miza a fost votul mixt și nu cel uninominal. Atunci cînd a fost anunțat înregistrarea proiectului privind modificarea sistemului electoral, prea fericitul nostru președinte a plecat la Moscova să negocieze votul mixt”, scrie Lilian Carp.

Președintele Igor Dodon a lansat marți, 18 aprilie, o inițiativă privind trecerea la sistemul electoral mixt în care 51 de deputați din totalul de 101 să fie aleși pe liste de partid, iar 50 – în circumscripții electorale, jumătate din care i-ar reveni diasporei și regiunii separatiste transnistrene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău