Reacția partidelor parlamentare după decizia Curții Constituționale

  • 15 Aprilie 2021 18:25
Reacția partidelor parlamentare după decizia Curții Constituționale

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a luat act de decizia Curții Constituționale și declară că este pregătit pentru alegeri parlamentare anticipate. Totodată, formațiunea precizează că a avut loc „un spectacol de prost gust al unor politicieni iresponsabili și forțe politice populiste, aflate în permanentă campanie electorală și preocupate mereu de următoarele alegeri, nu de viitoarele generații”, transmite IPN.

„Suntem conștienți că actualul Parlament este emanația unui sistem electoral mixt convenit de Plahotniuc și Dodon, ca proiect comun al celui mai criminal regim din istoria recentă a Republicii Moldova, care a substituit statul de drept  și a uzurpat puterea în stat. Am militat și milităm pentru alegeri anticipate libere și corecte, organizate de un guvern responsabil ca un deznodământ firesc pentru situația politică actuală”, menționează Platforma DA într-un comunicat de presă.

Și liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a venit cu o reacție. „Gata. Ne-au fericit și cu dizolvarea. Ca prin minune, s-au rezolvat și toate problemele. Cine crede însă că aici se încheie războiul politic greșește amarnic. Abia începe episodul doi. Și dacă până acum unii au strigat „anticipate”, iar alții au strigat „guvern”, să nu credeți că de azi încep discuțiile despre vaccin și securitate națională. Nu. Și în continuare țara e într-o mare criză. Oamenii ne mor”, susține democratul. Potrivit lui, chiar dacă Parlamentul a fost sancționat azi prin dizolvare pentru acțiuni care nu îi pot fi imputate legislativului, ziua de azi, desigur, poate fi calificată drept o victorie a Președinției în conflictul cu Parlamentul, „dar e o victorie a lui Pirus” (Este o victorie obținută cu un cost atât de mare pentru învingător, încât aproape că echivalează cu o înfrângere. Expresia este legată de regele Pirus al Epirului, care i-a învins pe romani la Heraclea și Asculum în 279 î.Hr., dar a suferit pierderi de neînlocuit în timpul luptelor, n.r.). „Căci ce fel de victorie e cea în care ai rămas singur să te bucuri de ea?”, se întreabă Pavel Filip.

Platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor, menționează că ceea ce s-a întâmplat astăzi nu e nici pe departe o rezolvare a crizei politice, ci aprofundarea ei. „Maia Sandu a vrut, Curtea Constituțională a dat un aviz tehnic: alegeri anticipate pe timp de pandemie tot mai aproape și mai aproape. În loc de stabilitate și gestionarea eficientă a crizei pandemice, Maia Sandu duce această țară și oamenii acestei țări spre nihilism, revoltă și dezorganizare”. „Noi nu ne temem de alegeri anticipate. Suntem sigur pe noi și pe victoria noastră. Dar orice îmbolnăvire, orice moarte de COVID-19 din timpul alegerilor va fi pe conștiința Maiei Sandu”, este mesajul transmis de Pentru Moldova.

Și liderul Grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a venit cu o reacție. „Anticipate să fie. Prost, bun, adevărat sau trucat, avizul pentru dizolvarea Parlamentului a fost aprobat și vreau să cred că cei care ne-au împins în această zonă de incertitudine să aibă curajul să ia decizii care să scoată țara din anarhie cât mai curând. O nouă rundă de măsurări de orgolii și aplomb sigur nu ne face bine. De acum încolo votați Pro Moldova ca să nu regretați alegerea făcută”, susține politicianul.

Prin decizia de astăzi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, imposibilitatea formării Guvernului, în conformitate cu articolul 85, alineatele 1 și 2 din Constituție. Hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate: opinia lui Vladimir Țurcan și opinia disidentă a lui Serghei Țurcan. Opiniile celor doi judecători constituționali deocamdată nu au fost publicate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău