Reacția opoziției la anunțul PSRM și „Pentru Moldova” despre constituirea unei majorități parlamentare în vederea susținerii Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru

  • 11 Februarie 2021 17:32
Reacția opoziției la anunțul PSRM și „Pentru Moldova” despre constituirea unei majorități parlamentare în vederea susținerii Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru

Deputații socialiști și cei ai Platformei „Pentru Moldova” din care face parte și Partidul Șor, precum și câțiva parlamentari neafiliați au anunțat crearea unei majorități parlamentare în susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru. Opoziția a criticat noua majoritate din care fac parte mai mulți deputați controversați, iar Platforma Demnitate și Adevăr a propus un Guvern minoritar.

În timpul dezbaterilor în Parlament a programului de guvernare propus de Natalia Gavriliță, socialiștii au anunțat că vor propune propriul candidat la funcția de premier, pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în guvernul Greceanîi și fostă Ambasadoare la Londra.

Ulterior, liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță a anunțat că 54 de deputați au semnat în favoarea acesteia, demersul fiind transmis la președinție. Noua majoritate este formată din deputați PSRM și din cei ai Platformei Pentru Moldova, inclusiv deputații Partidului Șor, care figurează și în raportul Kroll privind frauda bancară din 2014. Demersul a fost semnat și de trei deputați neafiliați, inclusiv Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi, care au părăsit PDM, și despre care presa a scris că au promovat diferite scheme de corupție în Parlament. Anunțul făcut de socialiști a fost luat în derâdere de opoziție.

Cu puțin timp înainte de acest anunț, Platforma DA a propus să fie susținut un guvern minoritar, în frunte cu liderul formațiunii, Andrei Năstase, pentru a nu permite formarea unui guvern de stânga.

Președintele Partidului Democrat Pavel Filip a anunțat că nu va participa alături de Partidul Șor la votarea unui guvern.

Liderul Pro Moldova, Andrian Candu a declarat că o decizie a grupului său privind noile evoluții politice va fi luată ulterior.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău