Reacția ONU după retragerea SUA din Consiliul pentru drepturile omului

  • 20 Iunie 2018 12:10
Reacția ONU după retragerea SUA din Consiliul pentru drepturile omului

Activitatea Consiliului pentru drepturile omului este esențială în contextul în care multilaterismul este pus sub semnul întrebării, a spus președintele instituției, Vojislav Suc, după ce SUA s-au retras din acest organism al ONU, acuzându-l că găzduiește state care nu respectă drepturile omului.

„În multe privințe, Consiliul servește ca un sistem de atenționare rapidă prin faptul că trage semnale de alarmă înaintea de apropierea sau înrăutățirea unor crize”, a declarat el, potrivit Agerpres.

Diplomatul sloven a evidențiat că organismul ONU pe care îl conduce are diferiți observatori și anchetatori care oferă în permanență informații cu situațiile actualizate din diferite locuri cu probleme.

„Acțiunile sale duc la rezultate semnificative pentru nenumăratele victime ale încălcărilor drepturilor omului în lume, cele pentru care acționează Consiliul”, a mai spus Suc.

La rândul său, șefa diplomației europene Federica Mogherini a declarat că decizia Washingtonului de retragere din Consiliul ONU pentru drepturile omului riscă să afecteze rolul SUA pe scena internațională.

„SUA au fost întotdeauna printre principalele susținătoare ale drepturilor omului în lume, iar mulți ani a fost un partener puternic al Uniunii Europene în Consiliul pentru drepturile omului”, a precizat într-un comunicat transmis marți seară Maja Kovijancic, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene.

„Decizia riscă să submineze rolul SUA ca susținător al democrației pe scena mondială”, a adăugat ea.

Statele Unite și-au anunțat marți retragerea din Consiliul ONU pentru drepturilor omului, un organism internațional pe care administrația președintelui Donald Trump l-a criticat dur, acuzându-l de prejudecată împotriva Israelului și că servește drept platformă unor țări precum China, Venezuela și Cuba.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău