Reacția NATO la acuzațiile Rusiei privind sistemul de apărare antirachetă din România

  • 08 Februarie 2019 14:54
Reacția NATO la acuzațiile Rusiei privind sistemul de apărare antirachetă din România

NATO consideră că recenta afirmație a Rusiei privind sistemul de apărare antirachetă din România constituie "o nouă încercare de a distrage atenția de la încălcarea de către Moscova a tratatului INF (Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare) prin dezvoltarea și desfășurarea rachetei SSC8", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Alianței nord-atlantice Oana Lungescu, potrivit Agerpres.

„Facem apel la Rusia să înceteze să mai facă astfel de afirmații nefondate și să se concentreze în schimb asupra revenirii la respectarea INF", a subliniat într-un comunicat Oana Lungescu.

NATO precizează că baza de la Deveselu face parte din sistemul de apărare antirachetă al NATO, care este "pur defensiv", iar în plus echipamentele "UAV (drone) ale SUA la care face referire Rusia nu sunt rachete". "Nici apărarea antirachetă a NATO și nici UAV-urile americane nu încalcă INF", a insistat purtătoarea de cuvânt.

Ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat vinerea trecută într-un interviu pentru postul de televiziune public Rossia-24 că posibilitatea desfășurării a 24 de rachete americane de croazieră Tomahawk în România este reală la ora actuală și a subliniat că Moscova nu poate ignora o astfel de amenințare.

"Nu putem să ne încredem în ceea ce spun americanii, care susțin că, în prezent, nu au intenția de a folosi astfel de mijloace în sistemele lor Aegis Ashore", a afirmat între altele înaltul responsabil diplomatic rus, în contextul în care SUA au anunțat că se retrag din INF în termen de șase luni dacă în acest timp Rusia nu revine la respectarea acestui tratat, iar ulterior și Rusia a afirmat că-și suspendă participarea la tratat.

În centrul conflictului se află noua rachetă rusească Novator 9M729, care ar încălca Tratatul INF, încheiat în 1987 și care interzice o întreagă clasă de rachete nucleare și convenționale terestre, cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

NATO citează documente publicate de Departamentul de Stat de la Washington care explică faptul că sistemul de apărare Aegis Ashore este în perfectă conformitate cu obligațiile asumate de SUA în baza INF și nu poate lansa decât rachete defensive de interceptare ca SM-3, dezvoltată și testată exclusiv pentru a intercepta obiecte ce nu se află pe suprafața terestră și care deci nu face obiectul INF.

Departamentul de Stat insistă că sistemul Aegis Ashore nu dispune de capacitățile și infrastructura necesară pentru a lansa rachete ofensive sau balistice cum sunt Tomahawk, caracterul defensiv al acestor sisteme fiind documentat în acordurile dintre SUA și țările-gazdă România și Polonia.

Deși folosește unele din aceleași componente  structurale cu sistemul de lansare Mk-41 instalat pe nave, sistemul de lansare verticală al Aegis Ashore nu este același, mai notează Departamentul de Stat.

În ce privește dronele înarmate, INF nu impune restricții asupra testării, producerii sau posesiei de astfel de vehicule bidirecționale reutilizabile, termenul "rachetă" așa cum este el folosit în tratat referindu-se la sisteme unidirecționale, iar Federația Rusă susține la rândul ei dezvoltarea de UAV-uri înarmate, potrivit Departamentului de Stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău