REACȚIA Moscovei la declarațiile lui Andrian Candu privind armata rusă din R.Moldova

  • 23 Ianuarie 2018 09:32
REACȚIA Moscovei la declarațiile lui Andrian Candu privind armata rusă din R.Moldova

Moscova califică drept „provocare” declarația președintelui Parlamentului Andrian Candu privind posibilitatea de a cere despăgubiri Rusiei pentru staționarea ilegală a armatei sale în Republica Moldova.

Secretarul de stat al MAE rus Grigori Karasin a declarat că autoritățile de la Chișinău și Tiraspol ar trebui să continue acțiunile pozitive precum deciziile protocolare semnate la sfârșitul anului trecut, potrivit RIA Novosti.

În același timp, referindu-se la declarațiile lui Andrian Candu privind armata rusă, Karasin face referire la pacificatorii ruși din zona de securitate, care nu au nimic în comun cu militarii din așa-numitul GOTR și munițiile ruse aflate ilegal în stânga Nistrului.

El a adăugat că astfel de chestiuni „se rezolvă nu de la tribune cu declarații tari, dar prin lucru bine gândit pentru a obține rezultate  în reglementarea transnistreană acceptate de ambele părți”.

Andrian Candu a declarat într-un interviu pentru publicația letonă Latvijas Avize că trupele militare ruse aflate ilegal în stânga Nistrului sunt forțe de ocupație și că Rusia a încălcat legislația internațională. El a arătat că autoritățile se gândesc să angajeze o companie internațională de avocatură pentru a calcula pierderile provocate de prezența rusă în Transnistria timp de 25 de ani și care ar putea să se ridice la miliarde de dolari.

Amintim că aproximativ 1500-2000 de militari ruși se află în prezent în stânga Nistrului, care, potrivit Moscovei păzesc depozitele de muniții ale fostei Armate a XIV-a din regiune.

Rusia s-a angajat la un summit al OSCE din 1999 să-și retragă trupele și muniția de pe teritoriul Republicii Moldova, însă până acum nu și-a îndeplinit angajamentul, în pofida numeroaselor apeluri ale autorităților de la Chișinău și ale comunității internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
-2 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,6 m/s
Lun
-2 °C
Mar
-6 °C
Mie
1 °C
Joi
-6 °C
Vin
-10 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5605 -0.0000
USD 17.1569 -0.0000
RON 4.1712 -0.0000
UAH 0.6121 -0.0000
RUB 0.2580 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău