Reacția ministrului Justiției la decizia Curții Constituționale

  • 22 Septembrie 2020 14:58
Reacția ministrului Justiției la decizia Curții Constituționale

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu o reacție după ce Curtea Constituțională a dat astăzi aviz negativ unui proiect de lege elaborat de Guvern referitor la sistemul judecătoresc, la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii și la modalitatea de numire în funcții a judecătorilor.

„Notez, proiectul în forma în care a fost prezentat spre avizare Curții, este conform angajamentelor noastre internaționale, fiecare cuvînt fiind agreat cu partenerii țării, acest proiect fiind și angajament al RM conform Memorandumului de înțelegere cu UE (acord internațional aprobat de Guvern și ratificat de Parlament), fiind conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. În același timp, acest proiect vine să execute o serie de restanțe ale țării, indicate în rapoartele GRECO. Despre situația creată, vom informa partenerii de dezvoltare și vom coordona soluții pentru depășirea situației”, a declarat ministrul. 

Amintim că, deși a avizat pozitiv unele prevederi, inclusiv cea referitoare la abrogarea termenului de probă de 5 ani pentru care sunt numiți inițial judecătorii, modalitatea de numire a președinților de instanță, promovarea în funcții pe bază de meritocrație și imunitatea funcțională a judecătorilor, Curtea a decis că proiectul este neconstituțional, din cauza unor prevederi ce nu corespund Legii Supreme. Astfel, acesta nu poate fi trimis Parlamentului pentru examinare.

 

 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău