Reacția ministrului Agriculturii la declarațiile lui Alexandru Slusari despre faptul că creditul japonez ar fi fost blocat

  • 08 Mai 2020 17:02
Reacția ministrului Agriculturii la declarațiile lui Alexandru Slusari despre faptul că creditul japonez ar fi fost blocat

Acordul de împrumut dintre Guvern și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, care prevede un credit preferențial 18,6 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol, urmează să fie semnat în timpul apropiat.

O spune ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, după ce vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Alexandru Slusari, a acuzat autoritățile că tergiversează procesul și că statul ar putea pierde un credit foarte avantajos, transmite IPN.

Alexandru Slusari a declarat că procesul a fost pornit încă în 2019. „Dar, din câte cunosc, negocierile erau blocate tacit deja de MADRM. Japonezii nu puteau întelege de ce se blochează ajutorul pentru fermieri și de ce se discută despre credite mult mai scumpe. Nu s-a reușit semnarea notelor de schimb până la 31 martie, când se încheie anul financiar japonez. Oricum, partea niponă a acceptat să ne acorde creditul din bugetul 2020, dar procesul negocierilor a stagnat în continuare. Eforturile Japoniei au fost observate de MAEIE, care a decis să semneze notele de schimb. Dar ministrul Ion Perju i-a zis ministrului Oleg Țulea (n.r. ministrul de externe) că nu este nici o grabă și trebuie să mai așteptăm”, a menționat deputatul, citat într-un comunicat de presă al Platformei DA. Deputatul a solicitat Ministerului informație detaliată despre procesul de negocieri pentru acord.

Ca reacție, într-un briefing de presă, ministrul agriculturii, Ion Perju, a precizat că primele discuții cu reprezentanții Japoniei în privința acordului au avut loc în decembrie. Pe 25 martie, au fost aprobate două hotărâri de Guvern, cu privire la inițierea negocierilor și semnarea acordului. Semnarea acordului urma să aibă loc până pe 31 martie, pentru că în Japonia pe 1 aprilie începe un alt an bugetar. Însă, din cauza pandemiei, acest lucru nu s-a reușit, a menționat Ion Perju.

Ministrul a mai spus că, în urma discuțiilor cu japoneză, s-a convenit că nu este o problemă și că acordul poate fi semnat mai târziu. Ambasadorul Republicii Moldova în Japonia, Vasile Bumacov, a fost împuternicit să semneze acordul, astfel încât această procedură să fie urgentată.

Acordul prevede oferirea unui împrumut de 18,6 milioane de dolari, pentru procurări de tehnică agricolă, în special pentru agricultura post-recoltare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău