Reacția lui Vladimir Putin referitor la incidentul din strâmtoarea Kerci

  • 28 Noiembrie 2018 16:18
Reacția lui Vladimir Putin referitor la incidentul din strâmtoarea Kerci

Președintele rus Vladimir Putin l-a acuzat miercuri pe omologul său ucrainean Petro Poroșenko de orchestrarea 'provocării' navale în Marea Neagră în weekend pentru a-și îmbunătăți nivelul de popularitate în vederea alegerilor prezidențiale din martie 2019, expunându-și în premieră punctul de vedere asupra evenimentelor care au dus la escaladarea crizei ruso-ucrainene a treia zi după incident, potrivit Reuters și TASS, citate de Agerpres.

„În ceea ce privește incidentul din Marea Neagră, aceasta este o provocare, bineînțeles. Provocarea a fost orchestrată de puterea în exercițiu (de la Kiev) și cred că și de actualul președinte, înaintea alegerilor prezidențiale din Ucraina, preconizate pentru luna martie a anului viitor', a afirmat Putin, adăugând, în ton cu cele declarate anterior de alți oficiali ruși, că Petro Poroșenko se situează undeva pe poziția a cincea în sondaje și ar putea nici să nu ajungă în al doilea tur de scrutin, astfel că s-a folosit de incident ca de un pretext pentru a introduce legea marțială.

'De aceea, a trebuit să facă ceva pentru a tensiona situația și de a crea obstacole insurmontabile pentru contracandidații săi, în primul rând din partea opoziției', a afirmat Putin, exprimându-se în marja forumului organizat sub egida băncii VTB 'Rusia cheamă!'.

Rusia a sechestrat trei nave ale marinei ucrainene și a capturat echipajele lor duminică pe motiv că acestea ar fi intrat ilegal în apele sale teritoriale, ceea ce Ucraina neagă.

Potrivit șefului statului rus, gărzile de coastă ruse și-au îndeplinit duminică 'datoria lor militară' reținând cele trei nave militare ucrainene în largul Crimeii.

'Ele și-au îndeplinit datoria militară la perfecție, cu precizie', a spus el, în cursul forumului economic desfășurat la Moscova, explicând această acțiune militară, soldată cu rănirea a trei marinari ucraineni, prin faptul că navele ucrainene nu au răspuns la somația gărzilor de coastă ruse.

'Ce s-a întâmplat de fapt? Ei (ucrainenii) nu au răspuns la cererile gărzilor noastre de coastă. Ei au intrat în apele noastre teritoriale', a insistat Putin în declarația difuzată de televiziunile publice ruse și preluată de AFP.

'Și cum ar fi trebuit să reacționeze grănicerii? Navele militare intraseră în apele teritoriale ale Federației Ruse și nu răspundeau la somație și nu era clar ce avea de gând să facă. Dacă ar fi acționat diferit, ar fi ajuns la tribunal. Dar și-au îndeplinit datoria militară, practic, și-au îndeplinit funcțiile legitime pentru protejarea integrității teritoriale a Federației Ruse', a insistat Vladimir Putin, luând practic apărarea gărzilor de coastă ruse, care au deschis focul asupra vaselor ucrainene, iar una din navele rusești de patrulare a lovit direct remorcherul ucrainean.

Președintele Vladimir Putin a calificat cele întâmplate drept o 'provocare' și un 'incident frontalier', denunțând că Ucraina s-a servit cu succes de episod pentru a vinde sentimente antirusești.

El a amintit că în septembrie nave de război ucrainene au trecut 'liniștite' prin strâmtoarea Kerci, care face posibil accesul din Marea Neagră în Marea Azov.

Președintele rus a mai spus că 'spuma' actuală a politicii de la Kiev se va retrage, iar poporul ucrainean va face o evaluare cândva cu privire la actuala conducere, la fel ca poporul georgian care a evaluat activitatea lui (Mihail) Saakașvili' (fost președinte georgian).

Vladimir Putin și-a exprimat convingerea că, în pofida tuturor dificultăților în relațiile dintre cele două țări, popoarele rus și ucrainean vor fi mereu apropiate unul de celălalt.

Acest episod a suscitat temeri în Occident privind un conflict mai vast între cele două țări, în timp ce Kievul a instituit începând de miercuri legea marțială în 10 regiuni ale țării la frontiera cu Federația Rusia și cu Republica Moldova, în dreptul Transnistriei, evocând posibilitatea unei invazii ruse.

Aceasta este prima confruntare militară deschisă dintre Moscova și Kiev de la anexarea în 2014 de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și începutul în același an a conflictului armat din estul Ucrainei între forțele ucrainene și separatiști proruși, soldat cu peste 10.000 de morți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău