Reacția liderilor politici la decizia lui Dorin Chirtoacă de a renunța la funcția de primar al Capitalei

  • 16 Februarie 2018 16:03
Reacția liderilor politici la decizia lui Dorin Chirtoacă de a renunța la funcția de primar al Capitalei

Alegerile locale noi pentru funcția de primar al Capitalei, după demisia lui Dorin Chirtoacă, ar putea avea loc la 20 mai. Unii experți sugerează, însă, că acestea ar putea să nu aibă loc. În același timp, majoritatea liderilor partidelor politice salută decizia lui Dorin Chirtoacă.

Anunțul făcut de Dorin Chirtoacă a trezit un val de reacții ale partidelor și liderilor politici. Practic toți au salutat decizia, adăugând că ar fi trebuit luată mai demult.

Prima care a venit cu o reacție a fost primarul interimar, Silvia Radu, care a spus că salută acest gest.

Reprezentanții Partidului Democrat și ai Partidului Socialiștilor au declarat că Dorin Chirtoacă ar fi trebuit demult să demisioneze. Opinii similare au exprimat și reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei Demnitate și Adevăr, Partidului Unității Naționale.

În același timp, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, a afirmat că demisia primarilor de la două cele mai mari municipii din Republicii Moldova denotă starea deplorabilă a democrației la nivel local.

Consiliul municipal Chișinău urmează să ia act de cererea de demisie care va fi transmisă Comisiei Electorale Centrale, după care va fi stabilită data alegerilor, a comunicat pentru Radio Chișinău, președinta CEC Alina Russu. Ea a menționat că atât la Chișinău, cât și la Bălți, alegerile locale noi ar putea avea loc pe 20 mai.

N-ar trebui să ne grăbim să vorbim despre alegeri locale noi, consideră analistul politic Vlad Țurcanu, care nu exclude anumite „surprize” din partea guvernării. Expertul este de părere că demisia lui Dorin Chirtoacă este o confirmare a presiunilor la care sunt supuși aleșii locali în ultimii ani. Dacă vor avea loc alegeri noi, acestea reprezintă o oportunitate pentru partidele pro-europene, a mai declarat Vlad Țurcanu.

Amintim că zilele trecute și primarul de Bălți, Renato Usatîi, și-a anunțat demisia, acuzând, de asemenea, presiuni din partea guvernării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău