Reacția Guvernul privind interzicerea parțială de către Rusia a importului de produse vegetale din Republica Moldova

  • 10 August 2022 16:24
Reacția Guvernul privind interzicerea parțială de către Rusia a importului de produse vegetale din Republica Moldova

Autoritățile de la Chișinău nu au primit încă oficial nota din partea Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse - Rosselhoznadzor,, privind depistarea în fructele și legumele moldovenești a unor insecte dăunătoare. Anunțul a fost făcut în debutul ședinței de guvern de către Radu Mustață, Directorul General al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Oficialul a menționat că după ce va fi primită nota informativă și în caz de necesitate vor fi consolidate controalele ANSA pe domeniul fitosanitar în toate raioanele.

La rândul său premierul Natalia Gavriliță a cerut să fie intensificate controalele sau chiar să fie angajate companii care să ajute autoritatea națională să certifice produsele spre export. Prim ministra a cerut întreprinderea unei serii de acțiuni promte  din partea ANSA cum ar fi intensificarea controalelor, diversificarea piețelor de desfacere, și creșterea cantității de produse destinate procesării.

”Eu cred că trebuie să atragem atenția la diversificarea piețelor de desfacere. Aici știu că și Ministerul Economiei și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene se află în mai multe procese de inițiere și negociere a acordurilor de liber schimb, inclusiv piețe noi de desfacere pentru mere. Trebuie să discutăm și cu procesatorii să vedem dacă putem crește capacitățile, asta rog Ministerul Agriculturii să se ocupe. Deci asta văd: acțiuni din partea ANSA, intensificarea lucrului pentru găsirea unor noi piețe de desfacere și găsirea unor soluții pe interior de criză pe termen scurt”, a menționat Gavrilița.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău