REACȚIA fracțiunilor parlamentare la asumarea bugetului de către Guvern

  • 09 Aprilie 2015 16:19
REACȚIA fracțiunilor parlamentare la asumarea bugetului de către Guvern

Asumarea răspunderii de către guvern asupra bugetului și politicii bugetar-fiscale a fost criticată de majoritatea fracțiunilor parlamentare.

Liderul PSRM Igor Dodon a declarat că aceasta este o premieră pentru Republica Moldova și a anunțat că socialiștii au inițiat o moțiune de cenzură semnată de cei 25 de deputați ai fracțiunii, dar necesită cel puțină încă o semnătură pentru a fi înregistrată în parlament.

De asemenea deputații liberali au criticat atât procedura de votare a documentelor, cât și mai multe prevederi din proiectul bugetului și politicii bugetar-fiscale. Liberalii nu exclud că vor ataca la Curtea Constituțională mai multe prevederi și au declarat că încă nu au decis comportamentul în cazul examinării moțiunii de cenzură.

Comuniștii au criticat mai multe prevederi din documente, inclusiv faptul că bugetul și politica bugetar-fiscală nu au fost examinate în parlament, dar în același timp, au sugerat că decizia guvernului poate fi înțeleasă în contextul politic actual.

Pe de altă parte, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că asumarea răspunderii este o acțiune perfect constituțională ”care demonstrează responsabilitatea Guvernului într-o perioadă deloc ușoară”. Dezbaterile și votarea legilor în Parlament ar fi presupus mult timp, dar există proiecte importante care nu pot demara în lipsa unui buget adoptat, a menționat Vlad Filat.

Liderul PD Marian Lupu a declarat că o discuție în parlament asupra docuemntelor respective ar fi fost o metodă mult mai bună, ”dar în condițiile anului curent avem o situația de forță-majoră”, în condițiile în care a trecut aproape jumătate de an dar țara rămâne fără buget. Decizia guvernului de a veni cu asumarea responsabilității probabil ține cont și de lipsa unei majorități parlamentare, a mai declarat Marian Lupu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău