Judecătorii Curții Constituționale reacționează la declarațiile lui Igor Dodon: ”Presiunile de orice natură sunt inacceptabile”

  • 28 Aprilie 2020 11:45
Judecătorii Curții Constituționale reacționează la declarațiile lui Igor Dodon: ”Presiunile de orice natură sunt inacceptabile”

Judecătorii Curții Constituționale atenționează că declarațiile din ultimele zile ale unor înalți demnitari la adresa lor ”afectează nu doar autoritatea Curții Constituționale și a judecătorilor ei, ci subminează și autoritatea Republicii Moldova ca entitate statală în fața propriului popor și în fața partenerilor internaționali”.

Într-o declarație semnată de toți actualii membri ai Curții Constituționale, se amintește că unii demnitari au acuzat instanța că ar face ”jocurile unor clanuri și că ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a proceselor economice, având drept scop paralizarea statului în plină criză pandemică. Se susține că, în funcție de adoptarea unor hotărâri, Curtea va deveni „capturată politic și utilizată în uzurparea puterii de stat” și va trebui să-și asume consecințele”, se arată reacția instanței, publicată pe pagina oficială a Curții.

”Aceste declarații sunt de natură ”să creeze o atmosferă publică negativă în jurul Curții Constituționale și să discrediteze  judecătorii constituționali”, subliniază magistrații.

”Întreaga activitate și toate hotărârile Curții Constituționale se vor baza exclusiv pe normele Constituției. Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii. În această perioadă complicată pentru toți, Curtea Constituțională a Republicii Moldova îndeamnă deputații în Parlamentul Republicii Moldova, Președintele Republicii Moldova, membrii Guvernului Republicii Moldova, partidele politice, societatea civilă, instituțiile de informare în masă și alți formatori de opinie să identifice, în limitele dispozițiilor Legii Supreme, cele mai înțelepte soluții pentru a face față crizelor cu care Republica Moldova se confruntă. În numele Constituției chemăm la calm, respect reciproc, dialog constructiv și bunăvoință”, se mai arată în declarația judecătorilor Curții Constituționale.

Amintim că președintele Igor Dodon a declarat săptămâna trecută că, în cazul în care Curtea Constituțională va anula Acordul de finanțare de 200 de milioane de euro cu Federația Rusă, judecătorii se vor face responsabili de faptul că nu vor mai putea fi achitate pensii și salarii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău