REACȚIA celor 3 bănci la regimul de supraveghere specială instituit de BNM

  • 12 Iunie 2015 18:55
REACȚIA celor 3 bănci la regimul de supraveghere specială instituit de BNM

MoldovaAgroindbank, Moldinconbank și Victoriabank au reacționat la decizia Băncii Naționale de a institui regim de supraveghere specială.

”Regimul de supraveghere instituit de către Banca Națională a Moldovei conform legislației, prevede o monitorizare mai specială a activității băncii fapt ce nu presupune substituirea organelor de conducere și nu afectează activitatea curentă a Băncii.

Comitetul de conducere precizează că BC Moldindconbank S.A. activează în regim normal, iar operațiunile și serviciile bancare sunt prestate clienților fără careva restricții.

De menționat, că această măsură întreprinsă de către BNM, va constitui un prilej în plus pentru a spori transparența și credibilitatea uneia din cele mai mari și performante instituții bancare din țară ca BC Moldindconbank S.A., astfel fiind excluse careva motive pentru speculații nefondate”, se arată într-un comunicat al Moldinconbank.

”Scopul supravegherii speciale este unul de a obține un volum mai mare și mai detailat de informații în comparație cu procedurile standard, VictoriaBank prezentând o serie de rapoarte suplimentare către Banca Națională a Moldovei.

Este important de menționat, că VictoriaBank continuă să lucreze în regim normal, fără restricții, astfel încât nu au fost aplicate careva măsuri de limitare și/sau suspendare a unor activități și operațiuni ale Băncii”, menționează și Victoriabank.

În același timp, potrivit MoldovaAgroindbank, procedura ”a fost cauzată de situația instabilă politică și economică din Republica Moldova și în mod special de problemele cu care se confruntă în ultima perioada întregul sistem bancar autohton.

Supravegherea specială instituită de către BNM va avea ca scop monitorizarea mai sporită a activității băncii, inclusiv structurii acționariatului băncii și nu prezintă în nici un caz temei pentru periclitarea activității curente a celei mai profitabile și mai sigure instituții financiar-bancare din Republica Moldova. Accentuăm că banca activează în regim normal, depozitele clienților băncii sînt în siguranță și că lipsesc orice temeiuri pentru îngrijorări. 

Comitetul de Conducere al BC „Moldova Agroindbabk” SA, fiind în drepturi depline de exercitare a guvernării băncii, consideră că întregul proces de supraveghere sporită al sistemului bancar, lansat de Banca Națională a Moldovei, ar putea elimina în viitorul apropiat orice suspiciune privind modul netransparent de guvernare a afacerilor băncilor și va constitui un prilej în plus pentru consolidarea imaginii și a reputației  BC „Moldova Agroindbank” SA  -  în calitate de bancă credibilă, transparentă și stabilă.”

Potrivit BNM, măsura a fost instituită pe un termen de trei luni pentru a obține un volum mai mare de informații în beneficiul clienților. Analiștii economici sunt de părere că procedura Băncii Naționale este una bună care, totodată, confirmă indirect însă vulnerabilitatea întregului sistem bancar moldovenesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău