Reacția BNM la perchezițiile CNA la angajații cu funcții de conducere din cadrul instituției

  • 16 Iulie 13:21
Reacția BNM la perchezițiile CNA la angajații cu funcții de conducere din cadrul instituției

Banca Națională a Moldovei (BNM) a venit, într-un comunicat, cu o reacție la perchezițiile Centrului Național Anticorupție și care vizează angajați în funcții-cheie.

Reprezentanții Comitetului Executiv al BNM afirmă că dosarul vizează o hotărâre a Băncii Centrale „luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului amplu de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională, cu scopul de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil”.

„BNM exercită un mandat complex care urmărește protejarea interesului public. Măsurile de supraveghere sunt fundamentate pe evaluări calitative și judecată profesională de o complexitate deosebită ale angajaților BNM, susceptibile de interpretări divergente de către persoanele vizate de actul de supraveghere, precum și de terțe persoane și autorități. Interesele financiare deosebit de mari, afectate de măsurile adoptate de BNM, pe de o parte, precum și complexitatea raționamentelor profesionale aplicate de personalul BNM, pe de altă parte, sporesc exponențial riscurile litigioase la care este expusă BNM și angajații acesteia”, se mai spune în comunicatul BNM.

De asemenea, Banca Centrală susține că este singura autoritate în măsură să se pronunțe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor și analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale privind aplicarea sancțiunilor, măsurilor sancționatoare și a altor măsuri.

„Astfel, procedurile judiciare și pre-judiciare de orice natură, indiferent de soluția finală, îndreptate împotriva BNM și/sau angajaților acesteia au un puternic efect descurajator asupra BNM și de intimidare a angajaților săi în exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor funcționale de evaluare a riscurilor, compromițând capacitatea exercitării obiective și independente a atribuțiilor acesteia care au drept scop atingerea obiectivelor de interes public”, mai menționează reprezentanții BNM.

În același timp, potrivit comunicatului, hotărârea BNM este în vigoare și beneficiază de prezumția legalității, iar instituția și angajații săi au cooperat pe deplin cu ancheta. În acest context „acțiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerință în competența exclusivă a BNM de evaluare și supraveghere a acționariatului bancar, fapt inadmisibil inclusiv din perspectiva separării puterilor în statul de drept. Asemenea acțiuni împiedică personalul unei bănci centrale să își exercite atribuțiile în mod adecvat și reduce capacitatea instituției de a asigura supravegherea, transparența și stabilitatea sectorului bancar”.

Menționăm că CNA desfășoară astăzi acțiuni de urmărire penală într-un dosar de abuz în serviciu în care sunt vizați mai mulți angajați ai BNM cu funcții de conducători de direcții și adjuncți.

Potrivit CNA, funcționarii sunt bănuiți că, acționând concertat, ar fi încercat sa favorizeze un grup de acționari ai unei bănci comerciale în defavoarea altor deținători de acțiuni, cauzând-le un prejudiciu de peste 123 de milioane de lei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
10
Sun
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău