Reacția ANI față de decizia CC privind anularea unor amendamente la legea cu privire la activitatea instituției

  • 21 Septembrie 2021 13:29
Reacția ANI față de decizia CC privind anularea unor amendamente la legea cu privire la activitatea instituției

Autoritatea Națională de Integritate a venit cu o reacție la decizia Curții Constituționale privind anularea unor amendamente la legea cu privire la activitatea instituției.

„ANI salută decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională Legea 244/2020. Instituția noastră apreciază această decizie ca fiind una corectă și imparțială. Considerăm că prin votarea acestei legi s-a dorit în mod voalat de a limita și îngrădi activitatea inspectorilor de integritate, în contextul în care aceștia au dat dovadă de curaj, atunci când au emis constatări și rezultate pe primele dosare pe avere de rezonanță.Apreciem implicarea autorului sesizării în adresa Curții Constituționale, având în vedere că instituția noastră nu îi revine o asemenea competență” se arată într-un comunicat al Autorității.

Judecătorii Curții Constituționale au anulat amendamentele la legea cu privire la activitatea Autorității Naționale de Integritate, votate anul trecut de alianța PSRM-ȘOR, în timpul unei ședințe nocturne de la Parlament.

Autorul sesizării, actualul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, a argumentat în solicitarea sa, adresată Înaltei Curți, că modificările adoptate de fosta guvernare la legea cu privire la activitatea ANI sunt neconstituționale. Potrivit acestuia, apar confuzii cu privire la aplicarea de sancțiuni disciplinare față de funcționarii publici, cu privire la competențele ANI ca organ de constatare a infracțiunilor. Mai mult, consideră Sergiu Litvinenco, aceste amendamente permiteau subiecților declarării, împotriva cărora au fost inițiate dosare cu privire la conflicte de interese, să fie scutiți de răspundere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău