Reacția Administrației Prezidențiale de la Kiev la petiția prin care se cere demisia lui Volodimir Zelenski
-
24 Mai 2019 11:00
Șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev, Andri Bogdan, a calificat drept "glumă" o petiție online în care peste 45.000 de persoane cer demisia noului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski.
"Considerăm petiția drept o glumă, poate chiar o glumă amuzantă" - a declarat Andri Bogdan, într-o emisiune televizată. Potrivit șefului Administrației Prezidențiale de la Kiev, legea prevede foarte clar cazurile în care președintele poate rămâne fără atribuții. "Astfel de petiții nu pot sta la baza încetării competențelor președintelui" - a explicat șeful noii administrației de la Kiev.
Potrivit lui Andri Bogdan, petiția sugerează că există o parte a populației care nu este de acord cu acțiunile noului președinte al Ucrainei. "Vom depune eforturi pentru ca astfel de oameni să fie cât mai puțini, convingându-i să ne devină susținători" - a adăugat reprezentantul lui Zelenski.
Amintim că o petiție pentru demisia noului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a strâns peste 45.000 de semnături în numai două zile de la postarea acesteia pe site-ul Administrației Prezidențiale de la Kiev. Potrivit reglementărilor ucrainene, petițiile online sunt examinate oficial dacă sunt semnate de 25.000 de cetățeni.
Petiția prin care peste 45.000 de ucraineni cer demisia președintelui Volodimir Zelenski conține următorul text: "Stimate Volodimir Aleksandrovici (Zelenski - n.red), majoritatea voturilor pentru dumneavoastră au reprezentat, de fapt, un vot de protest. Prin urmare, nu sunteți susținut de 73% dintre alegători. Personalitatea dumneavoastră nu unește în niciun fel societatea ucraineană, care are opinii și dorințe diferite, parțial diametral opuse. Ați consolidat acel protest fără să veniți cu promisiuni concrete și cu o viziune clară privind direcțiile politice. Dar după alegeri și după învestirea în funcția de președinte, nu se poate să nu aveți astfel de direcții. Primele declarații și acțiuni, însă, dezamăgesc alegătorii și afectează această consolidare populară de moment. Profitând de lipsa unor promisiuni semnificative pentru popor, ați început să atribuiți poporului propriile dorințe. Este o situație inacceptabilă, în care "servitorul poporului" (denumirea filmului în care Zelenski a jucat rolul președintelui - n.red) nu mai are obligațiile morale pe care și le-a asumat față de poporul său în timpul campaniei electorale. Prin urmare, noi, poporul Ucrainei, vă cerem demisia din funcția de președinte al Ucrainei".
Volodimir Zelenski a fost învestit în funcția de președinte al Ucrainei pe 20 mai, în cadrul unei ceremonii organizate în Parlament. În discursul său, Zelenski a anunțat că dizolvă Parlamentul și convoacă alegeri parlamentare ancitipate. După ceremonia de învestire a lui Zelenski în funcția de președinte, șeful administrației sale, Andri Bogdan, a anunțat o inițiativă controversată a noului lider ucrainean: organizarea unui referendum, în cadrul căruia cetățenii să spună cel fel de acorduri de pace ar trebui să încheie Ucraina cu Federația Rusă, în contextul conflictului armat din Donbas. Ulterior, echipa președintelui Volodimir Zelenski a revenit asupra acestui subiect și a precizat că ar fi vorba mai degrabă de un sondaj, decât de un referendum.
Sursa: Rador