Experți | Războiul purtat de Federația Rusă în Ucraina a influențat atât Chișinăul, cât și regimul separatist de la Tiraspol: Situațiile sunt marcate puternic de criza energetică acutizată

  • 08 Noiembrie 2022 14:30
Experți | Războiul purtat de Federația Rusă în Ucraina a influențat atât Chișinăul, cât și  regimul separatist de la Tiraspol: Situațiile sunt marcate puternic de criza energetică acutizată

Războiul purtat de Federația Rusă în Ucraina a influențat atât Chișinăul, cât și regimul separatist de la Tiraspol. Situațiile sunt marcate puternic de criza energetică acutizată. Dacă până acum regiunea transnistreană a trăit ca într-o oază, la momentul de față populația din stânga Nistrului se confruntă cu aceleași probleme ca și locuitorii din restul Moldovei. Soluțiile sunt, dar trebuie să fie de compromis și în interesul populației, dar nu în cel al anumitor grupuri economice, au constatat experți și oficiali în cadrul unei dezbateri la IPN, transmite Radio Chișinău.

Criza energetică din regiune, provocată de Federația Rusă, are implicații și aici în Rep. Moldova, în opinia experților.  Cu toate acestea, în privința soluțiilor la aceste provocări, există așteptări pozitive pentru malul drept al Nistrului și foarte negative pentru malul stâng, a declarat în cadrul unei dezbateri la IPN, analistul Igor Boțan.

La momentul actual cea mai mare problemă este legată de criza energetică din regiunea transnistreană provocată de agresiunea Rusească împotriva Ucrainei, dar care are implicații și aici, în Rep. Moldova, în ceea ce privește alimentarea cu curent electric, furnizarea gazelor și distribuirea fluxurilor de gaze între malul drept și stâng al Nistrului. Acestea sunt problemele care sunt prezente acum. Însă, mai degrabă există așteptări pozitive pentru malul drept și foarte negative pentru malul stâng al Nistrului”, a declarat Igor Boțan.

Pe lângă aceste probleme relativ noi, între regiunea transnistreană și restul teritoriului controlat de către autoritățile constituționale de la Chișinău se păstrează și unele probleme mai vechi, inclusiv problema liberii circulații și drepturile omului, a afirmat în cadrul aceluiași eveniment vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian:

Există și problema școlilor cu predare în limba română. De asemenea, problema terenurilor agricole, problema drepturile omului, care este una foarte sensibilă și problema liberii circulații, un subiect care e evitat cu hotărâre”, a menționat Oleg Serebrian.

Ex-vicepremierul pentru reintegrare, George Bălan a menționat că până acum regiunea  transnistreană trăia ca într-o oază. Aveau prețuri mici la energia electrică și prețuri simbolice la gaz. Însă în momentul de față situația pentru populație s-a schimbat cardinal și dramatic:

„Ei trăiau ca într-o oază, primind gazul practic gratuit în contul datoriei Rep. Moldova pentru gaz care creștea. Aveau niște prețuri destul de mici la energia electrică și prețuri simbolice la gaz. Agenții economici din regiune au beneficiat pe deplin de acest comerț cu Uniunea Europeană. La momentul de față populația din stânga Nistrului se confruntă cu aceleași probleme ca și locuitorii din restul Moldovei. Există deschiderea din partea Chișinăului ca să găsim anumite soluții, ca să nu fie afectați locuitorii, dar această soluție trebuie să fie de compromis și în interesul populației, dar nu a anumitor grupuri economice care se află în stânga Nistrului”, a declarat George Bălan.

Discuțiile au avut loc în cadrul dezbaterii publice organizată de Agenția de presă IPN la tema „Relația Chișinău-Tiraspol în contextul crizelor acutizate: oportunități și pericole noi”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău