RĂZBOIUL lumilor, mass-media și isteria în masă (VIDEO)
-
15 Iulie 2016 18:39
Razboiul lumilor sau, mai exact, ”The War of the Worlds” este o piesa de teatru ce a fost difuzata pe radioul american in noaptea de Halloween a anului 1938.
Regizata si interpretata de Orson Wells, piesa era o adaptare a romanului ”The War of the Worlds” (1898) scris de H. G. Wells.
Prezentata sub forma unui buletin de stiri, piesa descria invazia pe Pamant a extraterestrilor. Ceea ce aduce in atentia noastra acest moment este ca o mare parte dintre americanii care ascultau piesa de teatru au crezut ca era adevarata. Desi la inceputul programului s-a anuntat ca urma sa fie difuzata o poveste bazata pe un roman si ca situatia era fictiva, multi ascultatori au pornit radioul prea tarziu pentru a auzi acest detaliu esential. S-a creat, in acest fel, un sentiment general de panica, echivalent cu isteria in masa, ce a fost amplificat de amanuntele realiste care se foloseau: descrierea in detaliu a fenomenului extraterestru, mentionarea ravagiilor naturale si umane determinate de martieni, anuntul de mobilizare a armatei, mesajul venit din partea presedintelui Franklin Roosvelt.
Care au fost efectele? Intr-o singura luna au aparut in presa americana aproximativ 12.500 de articole cu privire la acest subiect. S-au inregistrat mii de apeluri la statiile radio, politie si ziare. Multi oameni din New York au plecat de acasa, altii au fugit in biserici sa se roage sau si-au improvizat masti de gaze. In randul femeilor, au fost raportate avorturi si nasteri premature spontane. Bineinteles, multe dintre acestea sunt discutabile si este probabil, asa cum sugereaza unii autori, sa fie doar nascociri ale presei vremii.
Oricum ar fi, faptul ca s-a instituit un asemenea sentiment de panica in randul populatiei ne sugereaza cateva aspecte importante. In primul rand, este vorba de modul in care oamenii ofera un sens informatiilor din jur, de perceptia umana, internalizarea stimulilor externi. De asemenea, putem interpreta situatia dintr-o alta perspectiva, la fel de interesanta: puterea pe care mass-media o detine. In situatia expusa este vorba de puterea radioului, dar la fel de bine am putea extrapola acest aspect la puterea mass-media in ansamblu. Bogdan Ficeac, autorul cartii „Tehnici de manipulare” sustine ca acest caz ne arata cat de periculoase pot deveni sursele de informatie atunci cand sunt manipulate intr-un anumit scop. Influenta mass-media asociata cu anumite temeri umane sau cu alte sentimente generate de un anumit continut schimba directiile de actiune ale oamenilor.
In acest context, o intrebare esentiala se impune: Am putea noi deveni victime unei astfel de situatii? Probabil am fi cu adevarat ignoranti daca am crede ca nu. De fapt, constient sau inconstient, suntem asemenea victime constant. Bineinteles, situatia declansatoare a panicii este alta, la fel ca amploarea pe care o ia in randul populatiei. Un lucru fundamental pe care il putem invata din momentul „Razboiul lumilor” consta in faptul ca este suficienta crearea unui sentiment de anxietate chiar si la nivelul unei populatii mai restranse pentru a determina fragmentari la nivelul societatii.
Sursa: www.raftulcuidei.ro