Războiul hibrid și amenințările de securitate la frontieră – subiectele abordate la evenimentul dedicat Zilei Poliției de Frontieră
-
10 Iunie 12:46
Războiul hibrid și amenințările de securitate la frontieră au fost subiectele puse în discuție astăzi în cadrul forumului internațional „Securitatea frontierelor în contextul noilor realități regionale”, organizat de Poliția de Frontieră. În context, șeful instituției, Ruslan Galușca, s-a referit la eficacitatea și adecvarea instrumentelor și pârghiilor de care dispune Poliția de Frontieră în contextul pericolelor existente și a vorbit despre nivelul de pregătire pentru contracararea acestora. Prezenți la eveniment, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean, au susținut discursuri de apreciere pentru eforturile depuse de polițiștii de frontieră în protejarea securității din regiune, transmite Radio Chișinău.
Președinta Maia Sandu, prezentă la eveniment, a declarat că Poliția de Frontieră se află în prima linie în a proteja Republica Moldova de amenințările și pericolele cu care se confruntă, iar misiunea polițiștilor de frontieră a devenit mult mai complicată în ultimii ani.
„Aprecierile din partea partenerilor externi confirmă faptul că Poliția de Frontieră este una dintre instituțiile noastre care știe cum să fie prietenoasă cu cetățenii, dar și să vegheze la securitatea granițelor noastre și astfel să constituie un veritabil furnizor de securitate în întreaga regiune”, a spus președinta.
Poliția de Frontieră are mult mai multe de lucru de-acum încolo, a subliniat, la rândul său, premierul Dorin Recean.
„Avem de protejat 1200 km de hotar cu zona activă de război pentru noi, Republica Moldova, și UE. La fel de important este procesul nostru de integrare. Iată de ce trebuie să ne asumăm mai multe responsabilități în ceea ce privește protejarea hotarului UE”, a subliniat Dorin Recean.
Șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, s-a referit la războiul hibrid și rețelele de criminalitate organizată transfrontalieră.
„În acest context, apare o întrebare...suntem noi astăzi, autoritățile de frontieră, adecvat pregătite din punct de vedere organizațional, logistic de personal și profesional pentru a face față acestor provocări? Unde trebuie să fie acea balanță între capacitățile defensive și cele de aplicare a legii? Suntem noi astăzi pregătiți să contracarăm acele amenințări hibride, care de regulă fac abuz de lacunele din prevederile legale, pentru a nu admite elemente de risc în interiorul țării? Avem instrumente necesare care să ne sprijine activitatea noastră, dar cel mai important este dacă avem numărul de personal bine pregătit pentru a face față acestor provocări?”, a atenționat șeful Poliției de Frontieră.
Ministrul de Interne, Adrian Efros, a remarcat eforturile pe care le face Poliția de Frontieră de la începutul războiului de la graniță. Oficialul a subliniat că majorările salariale de anul trecut nu sunt suficiente, însă a declarat că și acesta este un pas considerent.