Războiul din Ucraina | Noi informații prezentate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei

  • 26 Aprilie 2022 11:32
Războiul din Ucraina | Noi informații prezentate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei

Armata rusă își continuă campania de atacuri și bombardamente asupra Ucrainei, făcând eforturi pentru a controla Donbas, provincie în estul țării, la granița cu Rusia, la împlinirea a două luni de la invazia pe care Moscova a declanșat-o la 24 februarie, transmite marți EFE, citată de Agerpres.

Donbasul, din care fac parte regiunile proruse Donețk și Lugansk, autoproclamate republici independente și recunoscute doar de Moscova, este supus unor operațiuni de asalt tot mai intense, a informat marți Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-o informare privind desfășurarea ostilităților citată de agenția locală Ukrinform.

"Dușmanul efectuează operațiuni de asalt în Zona Operațională Est pentru a înfrânge forțele Ucrainei și cu scopul de a stabili controlul total asupra regiunilor Donețk și Lugansk și de a crea un coridor terestru între regiunea Donbas și (peninsula) Crimeea, ocupată" și anexată ilegal de Rusia din 2014, potrivit armatei ucrainene.

În regiunile ruse Briansk, Kursk și Belgorod, în apropiere de Ucraina, "dușmanul a consolidat protecția frontierei și posturile de control ruse. Invadatorii ruși și-au intensificat măsurile împotriva sabotajului în zonele de frontieră", dă asigurări armata ucraineană.

În apropiere de Harkov, al doilea oraș ca mărime din estul Ucrainei, rușii "își consolidează gruparea trupelor, continuă să blocheze parțial orașul și să tragă asupra pozițiilor apărătorilor ucraineni și a infrastructurilor esențiale".

Potrivit armatei ucrainene, "dușmanul trage asupra pozițiilor trupelor ucrainene folosind mortiere, artilerie și lansatoare de rachete multiple de-a lungul întregii linii de control".

Totodată, mai la sud, în orașul asediat Mariupol, trupele ruse bombardează și blochează unitățile ucrainene în zona în care se află oțelăria Azovstal, unde se adăpostesc o mie de civili ucraineni și opun rezistență circa 500 de militari.

Iar în regiunea Herson, aflată în sudul țării și ocupată de ruși, "apărătorii ucraineni au distrus un depozit de muniții și un număr mare de personal inamic (peste 70 de oameni au murit). Se anchetează numărul exact al victimelor", a menționat Statul Major ucrainean.

Tot potrivit ucrainenilor, rușii încearcă să realizeze operațiuni de recunoaștere în regiunea Odesa, pe țărmul Mării Negre, unde trupele ruse au suferit pierderi pe care nu le detaliază.

În ultimele 24 de ore, trupele ucrainene au respins șase atacuri inamice în regiunile Donețk și Lugansk, au distrus patru tancuri, cinci sisteme de artilerie, 13 vehicule blindate, 15 vehicule motorizate, două camioane cisternă și un tun antiaerian.

La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova a informat că Rusia a lovit în timpul nopții de luni spre marți peste 90 de ținte militare ucrainene, ucigând cel puțin 500 de militari ucraineni și distrugând zeci de vehicule blindate, artilerie și alte tipuri de echipament militar, transmite Reuters. Potrivit ministerului rus, forțele ruse au lovit două depozite de muniție în regiunea Harkov, din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, serviciile secrete britanice au informat în ultimul buletin de război că forțele ruse încearcă cel mai probabil să încercuiască pozițiile ucrainene puternic întărite în estul Ucrainei.

Orașul Kreminna a fost cucerit de ruși și au loc lupte intense la sud de Izium, în timp ce forțele ruse încearcă să avanseze către orașele Slaviansk și Kramatorsk dintre nord și est, potrivit buletinului difuzat de Ministerul Apărării britanic.

Forțele ucrainene își consolidează apărarea în Zaporojie, în perspectiva unui posibil atac rus dinspre sud, adaugă sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău