Războiul din Ucraina afectează peste un miliard de oameni din întreaga lume (ONU)

  • 05 Aprilie 2022 19:30
Războiul din Ucraina afectează peste un miliard de oameni din întreaga lume (ONU)

Războiul din Ucraina, declanșat de Rusia "cu încălcarea Cartei Națiunilor Unite", are consecințe în 74 de țări în curs de dezvoltare și afectează 1,2 miliarde de oameni, a declarat marți secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la începutul unei sesiuni a Consiliului de Securitate.

Analiza ONU are în vedere populația "deosebit de vulnerabilă la explozia prețurilor alimentelor, energiei și îngrășămintelor", a explicat Guterres, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urma să se adreseze Consiliului prin videoconferință. ONU precizează că este prima oară când un șef de stat dintr-o țară aflată în război va folosi această modalitate de comunicare cu Consiliul de Securitate.

"Războiul din Ucraina trebuie să înceteze - acum. Avem nevoie de negocieri de pace serioase, pe baza principiilor Cartei Națiunilor Unite", a spus Guterres.

Potrivit secretarului general, conflictul respectiv reprezintă "una din cele mai mari provocări la adresa ordinii internaționale și a arhitecturii globale de pace". "Ne confruntăm cu invadarea totală, pe mai multe fronturi, a unui stat membru al Națiunilor Unite - Ucraina, de către altul - Federația Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate".

El a arătat că Moscova are mai multe obiective în Ucraina, "printre care redesenarea frontierelor recunoscute internațional între cele două țări".

"Ofensiva rusă a dus de asemenea la strămutarea a peste zece milioane de oameni în numai o lună - cea mai rapidă deplasare forțată a populației după al doilea război mondial", a mai susținut Guterres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău