Războiul din Ucraina a generat amenințări la adresa securitatății energetice a R. Moldova. Victor Parlicov: „Rămâne în continuare o provocare”

  • 23 Ianuarie 18:52
Războiul din Ucraina a generat amenințări la adresa securitatății energetice a R. Moldova. Victor Parlicov: „Rămâne în continuare o provocare”

Războiul din Ucraina a generat amenințări la securitatea Rep. Moldova în sectorul energetic. Totuși, Rep. Moldova a reușit să reducă dependența energetică de Rusia în 2023, asigurându-se cu gaze de pe piața internațională. Asigurarea securității energetice rămâne în continuare o provocare, a subliniat ministrul Victor Parlicov în cadrul unei dezbateri publice privind securitatea energetică a Republicii Moldova, organizată de Centrul de Studii a Democrației din Sofia, transmikte Radio Chișinău.

Rep. Moldova nu mai este dependentă de un singur furnizor pentru gazele naturale, reușind să-și diversifice sursele, totodată își întărește infrastructura de energie electrică, a comunicat în cadrul evenimentului ministrul Energiei, Victor Parlicov.

El a evidențiat faptul că R. Moldova s-a interconectat cu sistemul european de energie electrică, iar în prezent are loc construcția liniei electrice de tensiune înaltă Vulcănești-Chișinău, prin intermediul căreia va putea fi livrată din România o cantitate suficientă de energie pentru consumatorii din Rep. Moldova. 

„Până în 16 martie 2022 noi eram o periferie a sistemului ex-sovietic, energetic, cu lipsă de interconexiuni de înaltă tensiune care treceau prin Transnistria și ne conctau cu Ucraina. O singură linie care nu trecea prin Transnistria, nu era suficientă pentru a menține stabilitatea sistemului. Datorită sincronizării care s-a produs în martie 2022, unica interconexiune cu România pe care o avem, de tensiune înaltă, de 400 de kV Isaccea-Vulcănești-Chișinău a devenit funcțională. Anume linia respectivă menține stabilitatea sistemului nostru din noiembrie 2022, când treceam printr-o etapă în care furnizările de gaze erau limitate pentru Rep. Moldova, când centrala electrică din Transnistria a refuzat să furnizeze electricitate părții drepte a râului Nistru și când în Ucraina tot sistemul energetic era bombardat și s-a creat această instabilitate energetică. Construim acum o linie electrică de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău care să poată livra suficientă energie elctrică din România consumatorilor din Rep. Moldova”, a declarat Victor Parlicov.

În contextul aderării Rep. Moldova la coridorul vertical de transport al gazelor naturale, este important să avem o creștere în fluxul revers, a subliniat expertul în energetică Alexandru Săndulescu, din cadrul Misiunii Înalților Consilieri UE în Republica Moldova.

„Este bine să avem o creștere în fluxul revers, pentru că de aceasta va beneficia nu doar Rep. Moldova, dar și țările din regiunea balcanică, deoarece vor avea un acces mai mare la depozitele de gaze din Ucraina care sunt enorme, iar o bună parte din ele nu sunt utilizate la capacitatea lor maximă”, a declarat Alexandru Sandulescu

Republica Moldova și Ucraina au aderat săptămâna trecută la coridorul vertical de transport a gazelor naturale, din care fac parte în prezent Grecia, Bulgaria, România și Ungaria. Coridorul vertical va integra acum gazoductul transbalcanic și va permite transportarea gazelor naturale dinspre Grecia până în Moldova și depozitele subterane din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău