Războiul de pe Nistru | Mircea Snegur: Am procedat corect atunci când am semnat acordul de încetare a focului
-
02 Martie 2017 13:09
În Republica Moldova se marchează joi, 2 martie, 25 de la începutul războiului de la Nistru. În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, detașamente ale cazacilor au atacat secția de poliție din Dubăsari și au luat ostatici 32 de polițiști.
Președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” din Chișinău, cu o oră mai devreme decât manifestările anunțate oficial. Evenimentul nu a fost anunțat public.
Comemorarea eroilor căzuți pe frontul de la Nistru a început cu depunerile de flori ale veteranilor de război, militarilor, polițiștilor și voluntarilor la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.
Ulterior, militarii și combatanții au pornit în coloane, într-un marș al Memoriei spre Complexul memorial „Eternitate”. Studenții Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” și ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” au mărșăluit purtând în mâini fotografiile combatanților care nu s-au mai întors de la război.
Pentru cei mai mulți dintre participanții la războiul din 1992, data de două martie este o zi de doliu.
Combatanții se reîntâlnesc în fiecare an, tot mai puțini, își strâng mâinile, deapănă amintiri de război și duc flori la mormintele camarazilor pe care i-au pierdut în lupte.
„Glorie ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, glorie veteranilor care au rămas în viață. Au fost zile foarte grele pentru țara noastră, dar militarii și-au îndeplinit datoria, și astăzi, într-o anumită măsură și-au îndeplinit datoria”.
„Eu am fost în fruntea unui pluton de 15 oameni și atunci mi-am pierdut un subaltern, mă închin în fața părinților lui și le cer iertare. Cel mai greu a fost în seara de 15 iunie, când am pierdut un foc. Eram derutați într-o oarecare măsură, noi nu aveam practică de lucru”.
„Pe câmpul de luptă eu am fost genist și când am scos minele dintre poziții, atunci a fost greu.
- Vă era frică pentru viața dvs.?
- D-apoi cum? De partea cealaltă ne urmăreau cu lunetele, dacă făceai un pas în stânga sau în dreapta...”
Președintele Republicii Moldova în acea perioadă, Mircea Snegur, a declarat că a procedat corect atunci când a semnat acordul de încetare a focului.
„De la 1992 încoace, eu port pe suflet o povoară grea lăsată de război și ea nu va dispărea niciodată, cât voi trăi. Mulțumesc Domnului că m-a ajutat să pun capăt împușcăturilor și pierderilor de vieți omenești, semnând convenția cu Federația Rusă, fapt ce dovedește implicarea acestei țări în operațiunile militare”, a declarat Mircea Snegur.
După mitingul de comemorare, la Complexul memorial Eternitate a fost organizată o masă de pomenire.