Războiul a majorat exporturile moldovenești în Ucraina de aproape șapte ori

  • 17 August 19:00
Războiul a majorat exporturile moldovenești în Ucraina de aproape șapte ori

Ucraina a ajuns cea de-a doua destinație pentru exporturile moldovenești. În prima jumătate a anului curent, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), acestea au crescut de 6,7 ori, până la aproape 250 milioane de dolari, datorită reexporturilor produselor petroliere în statul vecin.

Datele informației BNS arată că, în prima jumătate a anului curent, exporturile de produse petroliere efectuate din Republica Moldova s-au cifrat la 199 milioane de dolari.

Conform informației oferite de BNS pentru Anticoruptie.md, acestea sunt, de fapt, reexporturi de  produselor petroliere, în special motorină, în Ucraina, efectuate de agenți economici din Republica Moldova.

Potrivit expertului în energetică Victor Parlicov, importul de produse petroliere din România și reexportul lor pe piața ucraineană a devenit un business profitabil după ce depozitele de produse petroliere din statul vecin au fost distruse de armata rusă, iar consumul de motorină a crescut exponențial în legătură necesitățile tehnicii militare, transmite anticoruptie.md.

„Pe piața ucraineană a existat de la începutul războiului un deficit acut de produse petroliere și o cerere extrem de înaltă, în special la motorină. Așa cum prețurile carburanților în Ucraina nu sunt plafonate, cererea înaltă conduce la prețuri mari”, a explicat Parlicov.

Pentru a reduce prețurile la pompă, autoritățile de la Kiev au redus TVA pentru importul produselor petroliere și au anulat și acciza.

Ce-i drept, la începutul lunii curente, viceministrul economiei din Ucraina, Denis Kudin, a anunțat că deficitul de carburanți a fost depășit și nu mai există cozi la benzinării. În aceste condiții, autoritățile examinează oportunitatea reintroducerii accizelor. 

Reexporturile de carbuiranți pe piața ucraineană în prima jumătate a anului au făcut ca Ucraina  să devină cea de-a doua destinație pentru exporturile din Republica Moldova, după România, devansând Italia, Turcia, Germania și Federația Rusă.

Majorarea exporturilor în Ucraina a condus și la îmbunătățirea balanței comerciale cu țara vecină. Dacă în prima jumătate a anului trecut Republica Moldova avea cu Ucraina un deficit comercial de  258 milioane de dolari,  acum acesta este de 148 milioane de dolari.

În pofida războiului, importurile din Ucraina rămân a fi și ele considreabile. În primele șase luni ale anului acestea s-au cifrat la 396 milioane de dolari, în creștere cu 35% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,55
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,13 m/s
Fri
20
Sat
23
Sun
16
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău